Великобритания планира най-голямото разширяване на ядрената енергия от 70 години

Правителството на Великобритания обяви в четвъртък планове за „най-голямото разширяване на ядрената енергия в страната от 70 години насам“, предаде Ройтерс.

Целта е Обединеното кралство да засили своята енергийна независимост и да постигне целите за въглеродни емисии.

Гражданската ядрена пътна карта включва проучване на изграждането на голяма нова електроцентрала, инвестиции за производство на усъвършенствано ураново гориво в размер на 300 милиона паунда (382 млн. долара) и „по-интелигентно регулиране“.

Взети заедно мерките ще учетворят до 24 гигавата ядрената енергия на страната до 2050 г. Това е достатъчно, за да се осигурят една четвърт от нуждите на Великобритания от електроенергия.

„Ядрената енергия е перфектната противоотрова за енергийните предизвикателства, пред които е изправена Великобритания - тя е екологична, по-евтина в дългосрочен план и ще гарантира енергийната сигурност на Обединеното кралство“, каза премиерът Риши Сунак.

„Това е правилното дългосрочно решение и е следващата стъпка в нашия ангажимент към ядрената енергия, което ни поставя на път да постигнем нетно нула до 2050 г. по премерен и устойчив начин“, добави той.

Правителството казва, че се е ангажирало за нулево неутрална икономика до 2050 г., но беше подложено на критики, след като обяви миналото лято, че ще издаде „стотици“ нови лицензи за нефт и газ в Северно море.

Освен това се бори с криза на разходите за живот, отчасти причинена от скока в цените на петрола и газа след нахлуването на Русия в Украйна.

Министърът на енергетиката Клеър Коутиньо заяви, че Обединеното кралство „никога повече няма да бъде държано като откуп за енергия от тирани като Владимир Путин“.

Предложенията представляват „най-голямото разширяване на ядрената енергия от 70 години“, се казва в съобщение на британското правителство. В него е посочено, че мерките ще доведат до „намаляване на сметките за електричество, подкрепа на хиляди работни места и подобрение на енергийната сигурност на Обединеното кралство“.

 

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини