Блокади в цяла Румъния се очакват и днес заради протеста на превозвачите и фермерите

Протестите на превозвачите и фермерите в Румъния продължават за шести пореден ден. Очаква се и днес пътищата в много части на страната да бъдат блокирани, а проблемите да са много по-големи, отколкото през уикенда, отбелязва Диджи24. Демонстрации са обявени в 20 града на Румъния. Главният вход на Крайова вече е блокиран.

„Прогнозите са, че протестите ще продължат през целия ден, като е възможно движението да бъде затруднено в определени райони на страната, особено по околовръстните пътища на големите градове или на входовете към тях. Препоръчваме на шофьорите да се информират за ограниченията, да избягват зоните с демонстрации и да избират алтернативни маршрути“, предупреждават представители на органите на реда.

В 9:30 ч. премиерът Марчел Чолаку извика на работна среща в сградата на правителството на площад „Виктория“ в Букурещ министрите на вътрешните работи, на транспорта, на земеделието и представители на Министерството на финансите, за да обсъдят мерките, които правителството може да предприеме, за да прекрати протестите.

Вчера вечерта след няколкочасови разговори в Министерството на финансите недоволните обявиха, че преговорите са се провалили и протестите ще продължат. Днес и утре министърът на земеделието Флорин Барбу ще се срещне с представители на асоциации на фермери, преработватели и търговци на дребно, за да обсъдят проблемите, пред които са изправени, мерките за подкрепа и финансовите решения.

Недоволните настояват застраховката „Гражданска отговорност“ да бъде ограничена до 5000 леи и искат спиране на срока на валидност на полицата, когато автомобилът не се използва; искат толеранс за превишаване на теглото; необлагаеми надбавки за храна и жилище; правила за лоялна конкуренция; възстановяване на процент от акциза върху горивото; митнически контрол за украински камиони.

Протестите започнаха в сряда (10 януари). През уикенда част от демонстрантите блокираха граничния пункт Сирет на границата с Украйна и границата с България при Калафат.

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини