Гръцки фермери излизат на протести с трактори

Гръцки селскостопански асоциации и федерации излизат с трактори на протести с искане за финансова подкрепа и обезщетения от правителството, пишат гръцките медии.

Фермерите са взели решение да протестират срещу икономиите в новата политика на гръцкото Министерство на земеделието и храните, които засягат основните парични помощи за бранша.

Особено засилена е организацията на протестиращите в района на Тесалия, Централна Гърция. Земеделци от селищата край езеро Карла в префектура Лариса са застанали на пътния възел до село Патикамбос още от събота, съобщава местния новинарски сайт larisanew.gr. В префектурите Кардица и Магнисия селскостопанските машини ще се съберат на централните площади на населените места днес. Селскостопанската асоциация на Ризомилос призовава за участие в шествие по магистралата между Лариса и Волос утре.

В град Катерини в Северна Гърция имаше протест още в петък, като шествия се организират и в района на Еврос (Североизточна Гърция) и на Солун, а също и в Науса, Гревена и Арта, в префектура Илия, Северен Пелопонес, и на остров Самос.

Земеделците в градовете Воница и Лепену в префектура Етолоакарнаниа, Централна Гърция, ще се активизират на 22 януари.   

Фермерите настояват да се компенсират доходите им, тъй като секторът претърпя сериозни удари заради климатичните бедствия в страната – тежките есенни наводнения и мащабните летни пожари през изминалата година нанесоха големи щети на реколтата. Причина за намаляването на производството е и изменението на климата, което създава лоши земеделски условия и чести болести по растенията.

Земеделците претендират за пълни обезщетения и за график и проекти за възстановяване на щетите и отводняване на наводнените полета. Те изискват минималната сума за земеделските стопани на памук и царевица да бъде определена на 300 евро на декар, за люцерна – по 200 евро на декар, за лозя – по 600 евро, бадеми – 800 евро, фъстъци – 2000 евро, орехи и нар – 1000.

За животновъдите исканите обезщетения са в размер на по 300 евро за обновяване на овце и кози с продуктивни животни и по 500 евро за изгубения добитък при наводненията,  тъй като есента проливните дъждове  удавиха многобройни стада.

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини