Британските оркестри заплашени от нов данък за турнета

Музикантите се страхуват, че европейските турнета ще станат неосъществими

С усложняването на административните изисквания при организацията на всяко турне на континента, британските музиканти вече бяха пострадали под удара на Брекзит. Предстои обаче положението да се влоши.

По-късно тази година се очаква да влезе в сила нов данък, който има опасност да направи европейските турнета „неосъществими“ и да подрони дейността на музикантите на родна почва, предупреждава търговският орган, представляващ музикалните ансамбли във Великобритания.

От 1 април тази година всички британски оркестри, прекосяващи Ла Манша с цел извършване на концертна дейност, вече няма да имат възможността да се възползват от данъчни облекчения в Европейската икономическа зона, каквото е правото им в момента. Тази промяна се изисква от британското правителство поради излизането на Обединеното кралство от вътрешния пазар на ЕС.

Покачването на данъците представлява само един от поредицата удари, нанесени върху британските музиканти от Брекзит насам.

„Предложенията за премахване на данъчните облекчения в ЕИП от квалифицираните разходи е друга бариера след Брекзит пред организацията на турнета в Европейската икономическа зона, което рискува да направи европейските турнета финансово неизпълними“, заяви Хана Мадалска-Гайер, ръководител в Асоциацията на британските оркестри.

Според Министерството на финансите на Обединеното кралство промените са наложителни, за да бъдат спазени изискванията на Световната търговска организация, но също така е необходимо изместване на фокуса на данъчните облекчения след излизането от ЕС.

„Ние подкрепяме брилянтните артисти на Великобритания в тяхната адаптация към новия ред и ще продължаваме да работим заедно с Европейския съюз, за да съдействаме на музикантите по време на техните турнета“, каза говорител на правителството.

Източник: classicfm.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини