Над 3 млн. лева постъпиха в бюджета на НАП през 2023 г. чрез взаимната помощ при събиране

Над 3 млн. лева постъпиха в бюджета на НАП през 2023 г., като  над 34 000лв. са постъпили по сметките на НАП Смолян, благодарение на способите на взаимната помощ при събиране на публични задължения с държави членки на Европейския съюз. 
Отчетените през 2023 г. приходи от тази дейност са рекордни, с което се затвърждава тенденцията за постоянно повишаване на ефективността на административното сътрудничество с държавите членки на ЕС при събиране на публични вземания в приходната агенция. 
Взаимната помощ при събиране е регламентирана с директива на Съвета на ЕС и Конвенция на ОИСР и позволява непогасени публични задължения към България на български и чуждестранни физически и юридически лица да бъдат събрани от компетентните администрации в други държави членки или трети страни от подлежащи на възстановяване там суми, или активи на лицата, намиращи се на тяхна територия.
НАП също изпълнява ангажиментите си на реципрочна основа и оказва съдействие при събиране на другите държави членки на ЕС и страните, ратифицирали Конвенцията. 
От приходната агенция поясняват, че през годините бе разработена и усъвършенствана информационна система, която цели изцяло електронизиране на процеса по въвеждане и обработване на искания за взаимна помощ, постъпващи от и насочени към други държави членки на ЕС. Тази изцяло електронизирана дейност е в унисон с приоритетите на НАП и позволява проследимост на предявените за събиране задължения и погасителните вноски по тях. В допълнение, този вече автоматизиран процес подпомага спазването на ангажиментите на България по международните договори в тази област.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини