Изгоненият руски дипломатически персонал е „опоскал“ сградата на генералното консулство в Русе

В края на юни 2022 г. коалиционното правителство с премиер Кирил Петков изгони от страната всички дипломати от Генералното консулство на Русия в Русе. Сградата, която е общинска собственост, остана необитаема.


Във вторник (16 януари) специална комисия е направила оглед на състоянието ѝ и е констатирал, че са нанесени щети на имуществото при напускането на обитателите, съобщава БНР и допълва, че състоянието, в което руският дипломатически персонал е оставил сградата, е „скандално“.


Кореспондентът на националното радио в Русе припомня, че сградата, в която се е помещавала дипломатическата мисия на Съветския съюз, а след това на Русия, се намира на атрактивно място в града, с просторна градина и двуетажна постройка за административни и жилищни нужди. Имотът е частна общинска собственост и от 1985 г. насам в бюджета на града са влизали наеми.


„Вчера реших да отида и да видя какво става. Останах изненадан, че ги няма касите на вратите и помислих, че общината ги е свалила. На втория етаж, където са апартаментите, всичко беше махнато. Тук и там липсваха и крановете на мивките“, разказва пред БНР арх. Венцислав Илиев, автор на проекта на сградата.


По думите му при напускането си руските дипломати са изтръгвали вратите на стаите с касите, батериите на мивките, леглата, мебелите, кухненското оборудване - все неща, които на малцина би им хрумнало да отнесат в родината си.


Арх. Илиев припомня, че преди да стане дипломатическа мисия, на този терен е имало имало „чудна детска ясла“. През 1984 г. обаче, когато в България се провеждаше срамната смяна на имената на мюсюлманите (т. нар. от БКП „възродителен процес“), партията взема решение да засили присъствието на съветските другари в региона и да създаде след повече от 100 години отново Генерално консулство на руснаците в Русе.


В приземния етаж има сауна, не е ясно дали печката е още там, просто защото архитектът не се е сетил да погледне вътре и подземна конструкция за дизел агрегат, тъй като през 1980-те имаше режим на тока, но „съветските другари нямаха тази участ“, отбелязва той.


„Оградата, която по проект бе метална и красива, някъде през 1990-те години беше зазидана и опасана с бодлива тел. Никога не е имало нападение над мисията в Русе, но явно такива са били инструкциите от Москва. Въпросът е защо са им били на тръгване касите с вратите, мивките, кухненските шкафове, леглата, мебелите“, пита арх. Илиев.


От своя страна общинският съветник Деян Герасимов е коментирал, че трябва да бъде сформирана юридическа комисия, която да разгледа всички договори, които са били сключени за отдаването под наем на този имот.


„Той принадлежи на гражданите на Русе. Време е да му се придаде някакъв смисъл с нова цел. Да спре да изглежда като бастион - с вишки, охрани, бодлива тел, недостъпен, а хората да изпитват страх, когато се приближават. Това символизираше Руската федерация и продължава да го символизира в цяла Европа. В техните глави всичко, което са имали на разположение, им е бащиния. Бих препоръчал на Руската федерация да си вземе и паметника на съветската армия в съседство и да си го приберат и него“, подчертава Герасимов.


По думите му сега ще трябва ремонт след опустошителното изнасяне на наемателите. Важният въпрос, който задава той към общинската администрация, е кой е приел обекта в този вид от руснаците или просто някой е „взел ключовете на юнашко доверие в името на българо-руската дружба“.

 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ру
    руснаците са долни изверги
    18 -14
    09:38, 19 яну 2024
    Самочувствие до тавана , ама на какво ??? Прости, половината им население с външни тоалетни, с мания да са империя и да властват над света, искат да хвърлят на всички по една ядрена бомба .. долна измет.
  • 2
    Пу
    Путкин
    15 -11
    15:59, 19 яну 2024
    винаги са били дива мръсна сган,те не са хора, това са орки, жалко че на средното поколение моьъците са измити с ""освободителна"" пропаганда и фейк нюз че са номер 1
  • 3
    Ку
    *** да ва гони
    8 -7
    03:16, 20 яну 2024
    Тва сериозно ли сте толкова задръстени живеещи в страната Вазелиния и управлявани от Беевски
  • 4
    Ид
    Идиотите
    9 -5
    03:27, 20 яну 2024
    А фекалопитеци преди да запишете статията проверихте ли че има протоколи според които през 2022 година сградата е предадена на община Русе без щети и поражения.Оттам нататък що идиот може да е срал и пикал вътре.Както и да е важното че има банани вече да могат маймуните да се обслужват ******
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини