Русия изстреля десетки ракети по Украйна, има убити

Ракетни удари срещу Киев, втория по големина град Харков и други градове в Украйна, отнеха живота на поне петима души, предаде вътрешното министерство на страната.

Най-малко 41 ракети са изстреляни - крилати, балистични, авиационни и зенитни, според главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна ген. Валерий Залужни. По думите му 21 от тези ракети са свалени, като повечето са 15 крилати Х-101/х-555/Х-55. Изстреляни са и пет балистични ракети, изстреляни от комплекса „Искандер М“, а също така и управляема авиационна ракета Х-59. Част от ракетите са изстреляни от стратегически бомбардировачи в Саратовска област.

Повредени са жилищни сгради и в Киев, и в Харков (включително от отломки), както и газопровод. И в двата града очевидци и местните власти съобщават за експлозии. В Харков, който е подложен и на обстрел още от снощи, в първите часове след удара се говореше и за хора, които още са под развалините.

Освен в тези два града, за жертви се съобщава и в Павлоград, в Днепропретровска област.

Ранени са най-малко 40 души, седем от които в столицата Киев. „Силни експлозии, къщата ни... се тресеше“, каза депутатът Ирина Герашченко в „Телеграм“. Началникът на президентската администрация Андрий Ермак нарече обстрела „терор на руснаците“, а в коментар към видеоклип от Харков с ударен жилищен блок призова Запада да предостави оръжие.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини