ПП е против решение за „Булсатком“ от сегашния състав на КЗК

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков заяви пред журналисти в сряда вечерта, че партията е против това сегашният състав на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), който е с изтекъл мандат, да взема решение за сделката за поглъщането на най-големият сателитен оператор у нас „Булсатком“ от собственика на „Виваком“ - „Юнайтед Груп“.

Коментарът му дойде по повод очакваното решение на антимонополния орган на заседанието му в четвъртък да одобри сделката, срещу която се обявиха конкурентите на „Виваком“ - А1 и „Йеттел“. КЗК е намерила начин да отговори на критиките им, че със сделката „Виваком“ ще има дял от 60 на сто и ще получи монопол на пазара. Комисията е прибавила към абонатите на телевизия и тези, които гледат стрийминг видео от платформи като „Нетфликс“ и така е свалила дела след сделката на 41 на сто.

„Чели сме докладите на Комиисята за регулиране на съобщенията (КРС) и знаем, че делът е 60 на сто“, заяви Петков.

Според него не може да се взема решение при такова разминаване на данните и трябва по-сериозен анализ. Също така не трябва да се взема толкова важно решение, засягащо пазара на телевизионни услуги, в момент, в който се знае, че регулаторът предстои да бъде сменен и „когато става дума за докосване на хиляди граждани и цените на тяхната телевизия“. „Това са типичните решения на КК от миналото. Ще вкараме нов закон“, опита се Петков да обясни какво ще предприеме ПП, но бе прекъснат от въпроси.

Той обяви, че партията му още утре ще говори с колегите от ГЕРБ относно казуса с КЗК и необходимата смяна на състава ѝ.

Всеки знае, че КЗК трябва да бъде сменена и реално няма никаква тежест, о може да се вземе прибързано и рисковано решение за сделката за „Булсатком“, каза още Петков.

Според него депутатите не трябва да се бавят и с ден за промените в регулаторите и „което зависи от ПП, ще направим всичко да стане максимално бързо“.

Предстои да се види каква ще е реакцията на ГЕРБ, която реално контролира КЗК, чийто състав бе избран при управлението на партията на Бойко Борисов, а след това и мандатът им бе удължен. Председателят на антимонополния орган Юлия Ненкова е майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков.

Реакцията на „Продължаваме промяната“ идва дни, след като Кирил Петков се срещна със Спас Русев, който е собственик на „Вива корпорейт България“, притежаваща на свой ред „Булсатком“.

Сателитният оператор преди време се оплака от нелоялна конкуренция от „Виваком“, което беше особена реакция спрямо бъдещия собственик, а в сряда стана ясно също така, че служители на „Булсатком“ се събират на протест в четвъртък пред КЗК.

Според тях придобиването „Виваком“ ще има пагубни последствия както върху съдбите на хората в компанията, която е един от големите работодатели в България, така и върху потребителите и целия телекомуникационен пазар в страната.

В позицията им се допълва още, че клиентите ще бъдат големият потърпевш от евентуално одобрение от страна на КЗК на сделката.

Те допълват, че служители на „Виваком“ вече представят „Булсатком“ като част от тяхната група и отправят оферти към клиентите на оператора да се пренасочат към тях.

 

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Да
    дааам
    1 0
    11:50, 1 фев 2024
    Хората тази тема не ги интересува защото не разбират че окрупняването на пазара и унищожаването на конкуренцията в този бранш води само до едно - ще останат 3 оператора на пазара и ще се разберат за цените и цените ще станат високи.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Случаен виц

Последни новини