Властта покани протестиращите земеделци да се върнат на масата за преговори

Да се върнат на масата на преговори за обсъждане на поставените теми и за да им бъде представен меморандум. С тези думи министър-председателят акад.Николай Денков се обърна към протестиращите в цялата страна земеделски производители на нарочен съвместен брифинг днес с участието и на земеделския министър Кирил Вътев.

Целта е ясна- максимално бързо отпушване на процеса, който ще позволи на правителството да подпомогне зърнопроизводителите, които са претърпели загуби през 2023 г. Това заяви премиерът акад. Николай Денков на брифинга в Министерския съвет.

Премиерът подчерта, че в момента се подготвят седем законопроекта, част от които ще бъдат представени през февруари и март за обществено обсъждане. Министерството на на земеделието и храните вече работи с браншовите организации по тях. Тази част от работата продължава с приоритет, за да могат да бъдат внесени в НС максимално бързо, допълни премиерът.

Министър-председателят посочи още, че правителство ще проговаря с ЕС с участието на земеделски производители по частта за екологичните изисквания в бранша.

Премиерът увери, че правителството подкрепя производителите срещу опитите за пълно освобождаване на вноса на слънчогледово семе за България. Той подчерта, че се запазват режимите от предишното споразумение със земеделците и каза, че никога не е е ставало дума, че ще има промяна за Украйна в този режим.

За загубите на земеделските производители през 2023 г. правителството е готово да предложи опростен механизъм за оценка на финансовите резултати.

Единственият начин да излезем от тази ситуация е да намерим как да бъдат подпомогнати земеделските производители, които имат нужда от помощ, а не с раздаване на пра на калпак.

Готови сме да адресираме всички поставени искания, единственото, което не сме готови е да подпомагаме печеливши фирми, посочи министър председателят Денков в отговор на заплахите от страна на производителите, че ако техните искания не бъдат удовлетворени, ще удължават с по час всеки ден започнатите днес протести с тежка техника, която извадиха на пътя в различни точки на страната във времето от 10 до 12 часа.

Имаме готовност с основните точки в новия меморандум, който предлагаме да подпишем със земеделските производители, заяви още премиерът Денков. Поканата му преговорите да бъдат подновени е за сряда.

Днес следобед започна заседание на ресорната комисия в парламента с участие на земеделски производители и директора на ДФ “Земеделие, на които темите също ще бъдат обсъдени.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини