Митрополит Николай оглави света литургия за храмовия празник на "Св.ВМЧК Теодор Стратилат"

Изображение 1 от 2
    По случай празника на св. вмчк Теодор Стратилат, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай оглави днес архиерейска света Литургия в храм "Св. вмчк Теодор Стратилат" в смолянския кв.Райково.
    В края на службата, владиката Николай се обърна към всички с боговдъхновено слово, в което разказа за мъдрия и храбър воин великомъченик св. Теодор Стратилат, управител на Ираклия, прославил се с добродетелите си. Той приема мъченическия подвиг пред очите на своите съграждани, за да ги укрепи с примера си в Христовата вяра.
    Митрополит Николай припомни, че храмът „Св.вмчк Теодор Стратилат“ в кв.Райково е построен през 1836 г. Той призова за една година църквата да бъде ремонтирана и изцяло обновена, за да не се настани „мерзостта на запустението“. „Храмът е небето на земята. Трябва да ви говори за Райското място. Ако съм жив и здрав догодина отново на храмовия празник искам да извърша обновлението на храма“, каза Владиката пред миряните.
    Негово Високопреосвещенство посочи в проповедта си, че живеем във времена на безчовечност и злото се умножава. Затова трябва да пазим Православната си вяра и да се уповаваме на Божията помощ.
    Той поздрави и кметът Николай Мелемов със спечеления пореден мандат и му пожела успехи.
    На службата присъстваха още областният управител Захари Сираков, председателят на Общинския съвет Димитър Кацаров, зам.-кметът инж.Мариана Цекова, командирът на 101 Алпийски полк подп.Стефан Димов и др.
    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини