НАТО без САЩ? Това ще пречупи гръбнака на европейците.

Доналд Тръмп поставя под въпрос задължението за оказване на военна взаимопомощ в НАТО. А ако бъде избран за президент, Тръмп може да изведе САЩ от Алианса или най-малкото да го отслаби сериозно. Той го е правил и преди.

Може ли Тръмп, ако наистина бъде отново избран за президент на САЩ,да остави другите страни от НАТО без подкрепа, в случай че бъдат нападнати от Русия? Да, може – смята Клаудия Майор от германската фондация „Наука и политика“. Пред германската обществено-правна медия ARD експертката по въпросите на сигурността казва, че в договора за НАТО не е посочено изрично, че задължението за взаимопомощ непременно се отнася до военна помощ.

Неясната формулировка на член пети може да включва всичко - „от телеграма за изразяване на съчувствие до изпращане на бронирана дивизия“, по думите на Майор. Няма задължение за военна интервенция, допълва тя пред изданието.

„Въоръжено нападение срещу една или повече страни в Европа или Северна Америка се счита за нападение срещу всички тях“, гласи член 5 от Договора за НАТО.  В съответствие с това държавите членки „незабавно оказват собствена помощ и в сътрудничество с другите страни“, включително чрез използване на въоръжена сила, се казва във въпросния текст.

Тръм не може да бъде задължен да окаже помощ

Проблемът обаче се крие в това, че помощта трябва да се оказва в рамките на онова, което се сметне за необходимо, така че да се възстанови и поддържа сигурността на територията на Северноатлантическия съюз“. Каква точно помощ тряба да бъде оказана – не е точно дефинирано, потвърждава Щефани Бабст, която също е експерт по въпросите на сигурността.

От това излиза, че по силата на този договор Тръмп не може да бъде задължен да окаже военна помощ в случай на интервенция срещу страна от НАТО. Въпреки това през годините се е наложило разбирането, че под задължението за взаимопомощ се разбира тъкмо военна помощ, уточнява ARD.

С това, че Тръмп сега поставя под въпрос това положение, той подкопава силата на Алианса и отслабва неговата възпиращата мощ, казва в тази връзка Клаудия Майор. Защото силата на военния съюз от 31 държави се крие именно във взаимното доверие между тях, добавя тя.

С това е съгласна и Щефани Бабст, която над 20 години е работила на различни позиции в структурите на НАТО. „Ако Тръмп посее съмнение по този въпрос и намекне, че САЩ не са готови да изпълнят задължението си да окажат помощ при извънредна ситуация, той накърнява сериозно доверието – и в политическия, и във военния смисъл на това понятие“, казва тя.

Това може да отслаби НАТО

По-нататък ARD припомня, че Тръмп не би могъл така лесно да изведе САЩ от НАТО, тъй като администрацията на Байдън се е подсигурила срещу такъв сценарий със специален закон. Той изисква Сенатът и Камарата на представителите да бъдат информирани за такава стъпка 180 дни преди желаното напускане на военния съюз. След това искането трябва да бъде одобрено от двете камари на Конгреса, като в Сената това трябва да стане дори с мнозинство от две трети от гласовете, разяснява ARD.

Но Тръмп би могъл да „отслаби фундаментално“ НАТО и без да извежда САЩ от отбранителния съюз, казва Майор. Тръмп би могъл например да изтегли американските войници, участващи в мисии на НАТО, от балтийските държави или направо да оттегли поетите от САЩ ангажименти. „Дали САЩ ще продължат да присъстват в Европа със 100 000 военнослужещи не решава НАТО. Това е суверенно решение на САЩ“, отбелязва по този повод Щефани Бабст.

НАТО е зависим от САЩ

С подобни решения Тръмп може да отслаби НАТО - политически и военно. Това е така, защото САЩ де факто осигуряват ключови способности в много от специфичните отбранителни планове на Алианса – от войски и логистика до събиране и предоставяне на разузнавателна информация, за да може отбранителният съюз въобще да функционира, припомня Майор. А САЩ и Германия са сред най-големите платци в НАТО.

Други потенциални проблеми са свързани с основните способности на САЩ, които са незаменими за командните структури на НАТО - например за организиране на военната подкрепа за Украйна, припомня Бабст, цитирана от ARD.

В състояние ли е Европа да се защитава сама?

Ръководителката на берлинския офис на Европейския съвет за външна политика Яна Пулиерин вижда опасност американците да замразят участието си в Европа. Тя визира обсъждан документ, предвиждащ конвенционалната отбрана на Европа да бъде гарантирана от самите европейци.

„Това може да счупи гръбнака на европейската отбрана“, предупреждава тя и уточнява: американските войници ще бъдат изтеглени от Европа, а заедно с тях и дейности като разузнаване, въздушен транспорт и възможност за бързо разгръщане на бойни части. В общи линии „това е всичко, което в момента липсва на повечето европейски въоръжени сили“, казва още Пулиерин пред ARD.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини