Украйна може да загуби Авдиивка, предупредиха САЩ

САЩ предупредиха, че Русия може да овладее източноукраинския град Авдиивка, часове след като Москва овладя главния път към града.
„Авдиевка е изложена на риск да попадне под руски контрол“, каза говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби. По думите му проблем е недостигът на боеприпаси в украинската армия. Освен това вълната наборници, изпратени от Русия срещу украински позиции, затрудняват работата на Киев.
В четвъртък Киев изтегли бригади на „по-изгодни позиции“ в Авдиивка. Американски представители заявиха за „Вашингтон пост“, че събитията изглеждали като частично отстъпление.

Почти напълно разрушеният град се разглежда от Украйна като врата към Донецк, който проруските сили държат от 2014 г. Сраженията за него навлязоха в активна фаза през октомври 2023 г.


Главният ход към града е овладян
В четвъртък Олександър Бородин, представител на Трета щурмова бригада „Азов“, изпратена неотдавна към Авдиивка, заяви, че руското числено превъзходство там е седем към едно.
Вечерта руският „военен кореспондент“ Евгений Поддубний публикува видеоклип от място, където Зеленски се снима при посещение на 29 декември, за да покаже, че Русия е овладяла главния вход в града.

По-рано Би Би Си цитира украински военни, според които градът може да падне „всеки момент“ и които изтъкнаха липсата на снаряди.
Украинският президент Володимир Зеленски обеща да направи всичко, за да „спаси възможно най-много украински животи“. Зеленски ще обсъжда по-нататъчните възможности за партньорство и гаранциите за сигурност от западни страни на посещение в Париж и Берлин, където той ще бъде и на Мюнхенската конференция по сигурност. Двустранни гаранции вече бяха подписани с Великобритания.


Вече оказва влияние на бойното поле
„Получаваме съобщения от украинците, че ситуацията е критична. Има опасност Авдиивка да премине под руски контрол“, каза Кърби.
Говорителят обърна внимание на продължаващия месеци блокаж в Конгреса на САЩ за предоставяне на помощ за Украйна.
„И тъй като Конгресът все още не е приел допълнителния законопроект, ние не успяхме да предоставим на Украйна артилерийските снаряди, от които тя отчаяно се нуждае, за да осуети тези руски атаки. Руските сили сега достигат украински окопи в Авдиевка и започват да преодоляват украинската отбрана."

Гласуването на помощта от над 60 млрд. долара за Украйна (и други десетки - за Израел, Тайван и други) се очаква по-късно в Камарата на представителите, смятана за по-голямо препятствие след успешния вот в Сената.

Според генералния секретар на НАТО Йен Столтенберг отказът на САЩ да одобрят помощта вече оказва влияние на бойното поле.

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини