През 2023 г.: Има 50% по-висок мигрантски натиск на границата ни с Турция

Имаме 50% по-висок мигрантски натиск на границата ни с Република Турция през 2023 г. Това заяви директорът на „Гранична полиция“ Антон Златанов по време на годишния отчет-анализ на ГДГП през 2023 г.

Златанов посочи, че няма по-разнообразна и по-голяма структура в МВР от ГДГП. „Имахме изключително тежка, но и удовлетворителна година“, каза той и добави, че е отчетен 50% по-висок мигрантски натиск на границата с Турция през изминалата година.

По думите му е имало поредица от денонощия в продължение на два, три месеца, в които на денонощие са възпирани 1500 опита за нелегално преминаване на българската граница, като обърна внимание, че работата на терен е изключително трудна.

„Други предизвикателства в летния период бяха огромния процент на вакантни бройки в ГДГП. Към момента нямаме почти вакантни длъжности. Успехът, който постигнахме там беше, че пуснахме най-големия конкурс, а именно за 217 вакантни длъжности. Резултатите, които постигнахме през тези месеци, доведоха дотам, че за 200 места имаше над 600 кандидати“, уточни Златанов и отбеляза, че от години не е имало такава активност от страна на гражданите.

Директорът на ГДГП обърна внимание и на липсата на автомобили с висока проходимост и това, че граничните полицаи са били изправени пред предизвикателството да опазват границата при огромна липса на хора и техника. Към този момент всички тези проблеми са решени, подчерта той.

Златанов съобщи, че съвсем скоро ще бъдат закупени 360 броя автомобила с висока проходимост. „В момента, в който бъде сключен договорът, ще започнат на партиди да пристигат по 60 автомобила“, съобщи той.

Директорът на ГДГП посочи, че доста голям брой мигранти са се опитали за преминат по най-различен начин през нашите граници.

Много внимателно от ГДГП са наблюдавали и какво се случва на границата със Сърбия.

„За 2022 г. австрийските власти бяха констатирали около 123 хил. мигранти, които са пристигнали без регистрация. Указанията към нас бяха да затегнем нашите мерки на границата. На многократните ни срещи с представителите на Австрия се констатира, че вследствие на тези предприети мерки, по техни данни, нелегалните мигранти са намалели до около 74 хил. души“, каза още Златанов и добави, че това е доста над 20-те процента, каквито са били исканията на Австрия.

Той коментира по повод Дъблинското споразумение, че всяка година всички държави, които са го подписали, получават такива трансфери с лица, като увери, че това няма нищо общо с присъединяването към Шенген.

„Тази година ще имаме тройно увеличение на служителите на „Фронтекс“ по българо-турската граница“, обяви Златанов и отбеляза, че както ние получаваме помощ от „Фронтекс“, така и ние изпращаме.

Източник: Дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини