Марк Рюте: „Стига сме мрънкали заради Тръмп“

„Стига сме мрънкали заради Тръмп. Ние още не знаем кой ще е следващият президент на САЩ." Европа трябва да инвестира усилено в отбраната си и да направи повече за Украйна - не заради Тръмп, казва Марк Рюте.

Европа трябва да инвестира усилено в укрепването на отбранителните си способности, да увеличи производството на оръжия и да направи повече за подкрепата на Украйна. Това заяви пред Дойче Веле премиерът на Нидерландия Марк Рюте в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността. С него разговаря Роман Гончаренко.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в Мюнхен, че не бива да питаме Украйна кога тази война ще приключи, а да си зададем въпроса защо руският президент Путин все още е в състояние да я продължава. Освен това по думите на Зеленски Западът проявява неразбираема сдържаност, като не дава на Украйна всичко, от което тя се нуждае. Споделяте ли мнението му?

Марк Рюте: Той е прав. Въпреки това според мен Западът успя да направи много през последните две години. Става дума за доставката на танкове „Леопард“ и друго военно оборудване за Украйна, което беше изключително важно за бойните действия.

Наближава втората годишнина от руското нахлуване в Украйна. Въпреки че фактически войната започна преди 10 години. От 2022 насам чуваме гласовете на експерти и политици, които казват, че Западът трябва да даде на Украйна всичко, от което тя се нуждае. Това обаче не се случва. Защо?

Марк Рюте: Аз мисля, че се случва. Но, разбира се, Украйна иска повече. Вземете например Нидерландия. След известни дебати решихме да изпратим нашите изтребители F-16 на Украйна. Заедно с Дания, Великобритания и други страни. Това е голямо събитие, признават го и в Украйна.

Но, разбира се, винаги ще има спорове за следващата оръжейна система, дали тя трябва да бъде доставена на Украйна или не. Мисля, че все пак в Запада настроението е такова, че трябва да бъдем далновидни и да го направим.

Споменахте F-16. Как върви обучението на украинските пилоти? И кога изтребителите ще бъдат предадени на Украйна?

Марк Рюте: В момента всичко се случва много бързо и ние подготвяме самолетите за предаване. Но засега не мога да дам точна дата.

В Германия и в други европейски страни се водят дебати на фона на предстоящите президентски избори в САЩ. Тръмп заяви, че може да не подкрепи някои европейски държави, ако те не харчат достатъчно средства за отбрана. Сега се обсъжда въпроса за нуждата на Европа от собствени ядрени оръжия, за да не зависи тя от САЩ. Тече и спор за това, че НАТО следва да се готви за евентуална война с Русия. Формира се впечатлението, че Западът по-скоро е готов да се помири с поражението на Украйна, но не и да предостави всички оръжия, с които разполага в момента.

Марк Рюте: Преди всичко бих казал: нека да спрем да мрънкаме и да се оплакваме относно Тръмп. Защото ние не знаем кой ще бъде следващият президент на САЩ. Трябва да инвестираме в отбраната си, рязко да увеличим производството на оръжия и да направим повече за подкрепата на Украйна. И това няма нищо общо с Тръмп. Но има нещо общо със САЩ, Канада, Исландия, Норвегия, Великобритания, ЕС, страните от НАТО. Всички ние трябва да се убедим, че ще бъдем в безопасност, че ценностите ни са защитени и че отбраната ни е на достатъчно добро ниво.

По време на Студената война в Германия беше разположен значителен контингент чуждестранни войски - американски, британски, френски. Те помогнаха за поддържането на мира в Европа. Как мислите, ще могат ли войски на НАТО да бъдат разположени в Украйна, когато войната приключи? И би ли изпратила Нидерландия свои части в Украйна?

Марк Рюте: Мисля, че не бива да избързваме твърде много. Първо трябва да се убедим, че Украйна печели войната, че Русия губи. И винаги, когато се говори за преговори между Украйна и Русия, трябва да се има предвид, че единственият, който може да инициира тези преговори, е Володимир Зеленски.

Ако този момент настъпи, при всички случаи ще трябва да седнем на масата за преговори заедно със САЩ и Русия - за общи договорености за сигурност между Запада и Русия. Но се боя, че това ще се случи много по-късно. Затова и днес още не мога да разсъждавам върху това къде ще бъдат разположени нечии войски.

Но ако някои части на Украйна останат окупирани от Русия, може ли в Украйна да бъдат разположени войски на Алианса или на някоя от страните от НАТО?

Марк Рюте: Всичко, което правим днес, е насочено към това Украйна да победи в тази война. И не искам да спекулирам за какъвто и да било друг изход.

Преди няколко дни научихме за смъртта на Алексей Навални. Как реагираха на това западните лидери, с които сте общували?

Марк Рюте: Русия носи отговорност за това. Путин носи отговорност за това. Случилото се с Навални показва, че човечността, свободата, демокрацията и свободата на пресата нямат място в днешна Русия.

Мисля, че смъртта на Навални е признак за слабостта на страната, на този президент и на тази администрация. Щом президентът не позволява дори на един-единствен човек да бъде глас на надеждата за останалите в страната му.

Това е ужасна новина за всички нас. Но преди всичко за съпругата, семейството и приятелите му.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини