“Надхвърляме границите на възможното“ - "Джеймс Уеб" разкрива мистериозна древна галактика

Нашето разбиране за начина, по който се формират галактиките, и за естеството на тъмната материя може да бъде напълно променено след нови наблюдения на звездна популация, по-голяма от Млечния път, отпреди повече от 11 милиарда години, която не би трябвало да съществува, пише Phys.org.

Публикацията в сп. Nature описва откритие, направено с помощта на нови данни от космическия телескоп "Джеймс Уеб". Резултатите показват, че масивна галактика в ранната Вселена, наблюдавана преди 11,5 милиарда години, има изключително стара популация от звезди, която се е формирала много по-рано.

Наблюдението преобръща текущото моделиране, тъй като няма натрупана тъмна материя в достатъчни концентрации, за да предизвика тяхното образуване, казва ръководителят на изследването Карл Глейзбрук от Технологичния университет "Суинбърн". 

Учените обясняват, че са "преследвали" въпросната галактика в продължение на седем години, прекарвайки часове в наблюдения с  двата най-големи телескопа на Земята, за да разберат колко е стара, но без резултат. 
В крайна сметка се налага те да използват космическия телескоп "Джеймс Уеб", за да потвърдят нейната природа.

"Сега надхвърляме границите на възможното, за да потвърдим най-старите масивни  чудовища, които съществуват дълбоко във Вселената. Това разширява границите на разбирането ни за това как се формират и развиват галактиките", казва д-р Темия Нанаякара, ръководител на спектралния анализ на данните от телескопа "Джеймс Уеб". 

Нанаякара допълва, че формирането на галактиките до голяма степен се диктува от това как се концентрира тъмната материя. 

Учените обясняват, че наличието на подобни изключително масивни галактики толкова рано във Вселената поставя значителни предизвикателства пред стандартния модел на космологията.

Необходими са допълнителни наблюдения, за да се установи колко често срещани могат да бъдат тези галактики.

"Космическият телескоп "Джеймс Уеб" открива все повече доказателства за масивни галактики, които се формират в началото на времето. Надяваме се да открием още и ако се случи, това наистина ще обърка представите ни за формирането на галактиките", казва Глейзбрук.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини