Проведоха се изпити за районни съдии

Днес, на 24 февруари 2024 година, в аудитории № 272 и № 292 на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, се проведе писменият изпит по конкурса за заемане на 40 длъжности „съдия“ в 30 районни съдилища, съобщиха от Висшия съдебен съвет, предаде News.bg.

В съответствие с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), обявеният конкурс привлече голям интерес, като бяха допуснати общо 478 кандидати до участие в него.

На писмения изпит присъстваха 383 от тях, които се подготвят да се изправят пред предизвикателствата на юридическата професия. В присъствието на членовете на конкурсната комисия и на самия кандидатски кръг, беше изтеглен един казус по гражданско право, един по наказателно право, както и един тест по Право на Европейския съюз в областта на правата на човека.

Самият писмен изпит стартира в 10:37 часа и продълава пет астрономически часа, като се взе предвид времето за раздаване и прочитане на казусите и теста. Всеки кандидат имаше възможността да избере един от двата изтеглени казуса и да демонстрира своите знания и умения.

След приключването на изпита, кандидатите, чиято оценка не е по-ниска от много добър (4,50) както на казуса, така и на теста, ще бъдат допуснати до устния изпит.

Резултатите от писмения изпит ще бъдат обявени на общодостъпно място в сградата на Висшия съдебен съвет и на интернет страницата на ВСС в рамките на три работни дни след подписването на протокола от комисията.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини