Гайдари от цял свят се събират на конференция в Пловдив

Българска Национална Гайдарска Асоциация ( БНГА), под патронажа на Министерство на културата и с подкрепата на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – гр. Пловдив организират международна гайдарска конференция от 8 до 10 март 2024 г., съобщи гайдарят Петър Янев, който е председател на асоциацията. Петър Янев е знаков за Родопите и България гайдар, известен най-вече като част от тандема с Валя Балканска.

Официалното откриване ще бъде в събота на 9 март от 9:30 часа със специалното участие на професор Касандре Балосо-Бардин от Белгия, Теодора Игнатова – заместник председател на БГНА, проф. д-р Тони Шекерджиева и кметът на Пловдив Костадин Димитров.

В конференцията, която в събота ще се проведе в БНГА, с доклади ще участват представители на Сити Юнивърсити – Ню Йорк, Роял Консерватори – Бирмингам, Националният университет на Сингапур, музикантите Пол Рансън и Патрик Барбауд, Фредерик Кабалие, Йоаннис Саркис, Дюк Йоанис Ватазис, Луис Болон от Музикалното училище в Камбре, Мариан Фернандес Виго, Едуардс Клинт – производител на гайди, Гвидас Ковера и Гонзало Круз от Арт университета в Хелзинки.

Концерт ще изнесе Филиз Илкай от Турция. Тя е първата жена гайдар на Тулум. Програмата включва още концерт и на жените гайдари – Надя Васкес от Испания, Аделина Чолакова и Даниела Гайдарова от ансамбъл „Еподай“.

В неделя доклади ще представят Канадре Балосо – Бардин от Белгия, Антон Тунин и Петър Янев, който ще говори за особеностите на родопския стил.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини