Пролетта подрани с месец, зимата няма да се върне

Метеорологичните модели отново се променят, този път с помощта на последното затопляне в стратосферата. Поредната прогноза показва, че в Европа се прогнозира да продължи подобен метеорологичен модел, както през последните седмици.

Винаги има много фактори, които влияят на това какво ще бъде времето утре. Но докато бавно преминаваме от зима към пролет, има сезонни фактори, които заедно могат да създадат много уникални метеорологични модели.

Както ще видите, стратосферният полярен вихър е в последните си дни и бавно ще изчезне до следващата зима. Това събитие може да се определи като окончателно затопляне, тъй като температурите в стратосферата няма да паднат отново до следващата есен. Това често има важно влияние върху метеорологичните модели през пролетта, съобщава сайтът Severe Weather Europe.

МОДЕЛИ НА ВРЕМЕТО И ПОЛЯРНИЯТ ВИХЪР

Полярният вихър, най-просто казано, описва зимната циркулация над северното (и южното) полукълбо.

По-долу е последният анализ на 3D изображения на полярния вихър. Може да видите структурата на полярния вихър, свързващ се от стратосферата към по-ниските нива и системите за налягане, а също и че в момента полярният вихър е в много неправилна форма - спескан и овален, вместо добре закръглен и разположен над Северния полюс. В по-ниските нива дори можем да видим по-малка отделна зона над Гренландия и Канадския архипелаг.

Може да видите, че в момента полярният вихър е в много неправилна форма- спескан и овален, вместо добре закръглен и разположен над Северния полюс.

По-долу е последният анализ на стратосферата на ниво 10 mb, което е на около 30 км надморска височина. Полярния вихър е представен като система с ниско налягане (L) и силна стратосферна зона с високо налягане (H). Това високо налягане причинява деформацията на полярния вихър, заедно с вълната на затопляне, наблюдавана да се усуква около него.

Дестабилизирането на циркулацията на полярния вихър нарушава моделите на времето на повърхността с известно закъснение. Поради тази причина се наблюдава състоянието на полярния вихър, тъй като той може да има дълбоко въздействие върху нашето ежедневно време.

Когато полярният вихър е силен и стабилен, това обикновено означава силна полярна циркулация и струен поток. Това заключва по-студения въздух в Арктическия кръг, създавайки по-меки условия за по-голямата част от Северното полукълбо.

За разлика от това, слаб и нарушен полярен вихър отслабва модела на струйния поток. В резултат на това по-студеният въздух е по-труден за задържане и може да се измъкне свободно от полярните региони към Европа.

Първо, ще разгледаме предстоящите метеорологични модели, за да видим връзката им със стратосферните нарушения. След това ще разгледаме една по-значима стратосферна аномалия, развиваща се в началото на март и нейното потенциално влияние върху времето върху началото на пролетта.

ПОЛЯРЕН ВИХЪР - КАКВО СЕ СЛУЧВА ГОРЕ И ДОЛУ

Знаем, че в момента горният полярен вихър претърпява разрушаване и пик на затопляне. Поглеждайки по-долу, виждаме прогнозата за долната стратосфера на около 20 км надморска височина през следващите дни. Тук не виждаме зона със силно високо налягане или значителна вълна на затопляне. Метеоролозите на Severe Weather Europe предвиждат топла зона, но цялостната форма на полярния вихър е стабилна и не толкова нарушена.

Но забележете „ръката“, простираща се встрани от главния полярен вихър на тази надморска височина, под зоната на топлата аномалия. Това наистина означава потенциална зона с ниско налягане, която ще се премести над Съединените щати и Канада.

Разглеждайки последната прогноза за аномалия на налягането за следващите няколко дни, можем да видим много нарушен метеорологичен модел. Област с ниско налягане ще се намира над Северна Канада и Гренландия, с прекъснато разширение в Западна Европа. Тази голяма кръгла област е долното ядро ​​на полярния вихър.

Поглеждайки към Европа първо, виждаме по-топло от нормалното време в голяма част от континента, подобно на сегашния модел. Изключение прави Западна Европа, която ще бъде под влиянието на обособената област с ниско налягане, която се вижда в аномалията на налягането по-горе.

Това обикновено е различно от силното стратосферно затопляне в средата на зимата. Тъй като слънцето става все по-високо през март и изпраща повече енергия и топлина към Северното полукълбо, температурната разлика между северния полюс и тропиците намалява.

Тази температурна разлика е това, което кара полярния вихър да се образува. И така, докато навлизаме в пролетта, времето за полярния вихър изтича. Основният въпрос е само дали ще угасне бавно или с гръм и трясък. Това може да има важни последици за развитието на времето.

ОКОНЧАТЕЛНО СТРАТОСФЕРНО ЗАТОПЛЯНЕ

Това събитие, наречено от метеоролозите "окончателно затопляне", просто отбелязва разпадането на полярния вихър връщане до следващия студен сезон.

Прогнозната графика по-долу показва скоростта на вятъра на полярния вихър в стратосферата. Може да видите бързо намаляване на скоростта на вятъра на полярния вихър в началото на март. Западните ветрове са пряко свързани със силата и състоянието на полярния вихър, така че намаляване или дори обръщане (отрицателни ветрове) показва пълно разпадане. Изображение от Томер Бърг (Tomer Burg)

Вижда се, че основната линия на прогнозата не се издига отново над 0, което означава, че се очаква ветровете да останат обърнати. Това също означава, че полярният вихър не е в състояние да се реформира и е вероятно няма да се появи, докато не започне следващото голямо охлаждане тази есен.

По-долу е състоянието на стратосферата на ниво 10mb (30 км надморска височина) по това време. Полярният вихър като такъв вече не е разделен на две по-малки области с по-ниско налягане и студеното ядро ​​повече или по-малко го няма. Циркулацията е в последния си етап от сезона.

В следващото изображение, от метеорологичните модели, може да видите аномалията на налягането на същото ниво от 10mb. По-голямата част от средната стратосфера е под много по-високо налягане от нормалното, като областите с ниско налягане са малки и разпръснати.

Но как това може да повлияе на нашето време?

Най-лесният начин е да се проследи това като просто погледнем аномалиите на вертикалното налягане. Може да видите, че оставащата зона на ниско налягане в стратосферата се очаква да се свърже надолу към Северния Пасифик.

Изображение от weatheriscool.com

И в този случай може да се случи така, че аномалията от стратосферата действително да помогне за укрепване на определен метеорологичен модел, който се развива в блокиране на полярните области, внасяйки нестабилно пролетно време в Съединените щати и Европа.

Зона с ниско налягане над северната част на Тихия океан и западните Съединени щати може да помогне за развитието на зона с високо налягане надолу по течението. Тази област с високо налягане може да се разрасне и да се премести по-нагоре на север, нарушавайки струйния поток и донасяйки нестабилно време в Съединените щати и Европа.

Пред този период в Европа може да се появи зона с ниско налягане над запад, изместена от зоната с високо налягане над Гренландия и частично Северния Атлантик. Такава циклонична зона може да засегне по-голямата част от Западна и Централна Европа с нестабилно време.

Температурната прогноза също показва, че засега не се очаква силна студена аномалия, тъй като над централните части духа предимно южен вятър. По-хладно време се очаква на запад и север поради по-силните северни до североизточни ветрове.

Може да се каже, че макар се очакват и периоди на нестабилно време, "люта зима" едва ли ще видим поне до следващия сезон.

Източник: nauka.offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини