Обновеният и модернизиран Планетариум най-после отвори врати

Изображение 1 от 3
    С официална церемония днес в Смолян беше открит обновеният Планетариум. Лентата прерязаха кметът на Смолян Николай Мелемов, областният управител Захари Сираков, директорът на институцията Цветелина Генчева.
    Космическият глас Валя Балканска и гайдарят Петър Янев дадоха начало на церемонията. Пред изцяло ремонтираната и обновена сграда на Планетариума се бяха събрали представители на държавните институции, директори на училища и детски градини, много граждани. 
    "След около 3 години смолянската звездна институция отново отваря врати, напълно ремонтирана, обновена и модернизирана, с високотехнологично оборудване и обзавеждане. Горди и доволни сме от свършената работа", каза в словото си кметът на Смолян Николай Мелемов.
    Секретарят на Архиерейското наместничество отец Запрян Шиков извърши водосвет. След прерязването на лентата всички влязоха да разгледат новостите - изцяло дигитализирана Звездна зала, втори посетителски център, нов телескоп под купола на обсерваторията. Състоя се и премиерата на първата програма за звездите.
    За сега Планетариумът ще работи 5 дни в седмицата - от вторник до събота включително, защото екипът все още не е попълнен.
    "Като за начало аз съм единият астрофизик, който ще води прожекция и имам назначен още един физик към екипа. Очакваме с нетърпение и други желаещи, които да се включат към екипа на Планетариума, за да може да удължим във времето работното време и да бъде по-достъпно за гражданите и посетителите на Смолян", каза директорът Цветелина Генчева по време на състоялата се преди това пресконференция. От утре прожекции ще има в 9.30, 10.30, 13.30, 15 и 16.30 часа.
    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини