Rubymar потъна с 22 тона амониев нитрат в Аденския залив

Товарният кораб Rubymar, който преди две седмици бе ударен с ракети от хусите, потъна в Аденския залив, съобщи BBC. Това е първият такъв случай, след като йеменските бунтовници, които обаче контролират по-голяма част от страната, обявиха, че ще извършват удари по плавателни съдове в Червено море в подкрепа на палестинското население в Газа и на групировката "Хамас".

Хусите и започнаха удари по преминаващи кораби, които считат и обявяват за свързани с Израел.

Корабът Rubymar превозваше 21 999 тона амониев нитрат и според експерти потъването му в Аденския залив може да предизвика екологична катастрофа.

За това предупреди и пристанищната администрация на Джибути, която разглеждаше въпроса да изтегли на буксир тежко пострадалия кораб. Преди това именно Джибути евакуира 24-те членове на екипажа - 11 сирийци, шестима египтяни, трима индийски граждани и четирима филипинци. Екипажът напусна плавателния съд, след като на 19 февруари той бе ударен от две ракети в протока Баб ел-Мандеб.

Няколко дни след удара Rubymar се движеше без контрол във водите на Аденския залив.

Премиерът на международно признатото правителство на Йемен Ахмед Ауад бин Мубарак нарече потъването на товарния кораб "безпрецедентна екологична катастрофа", а представители на организацията "Грийнпийс" алармираха, че торовете, попаднали във водата, могат да причинят сериозни щети на морските екосистеми.

Въпреки продължилите повече от месец ракетни атаки от ръководената от САЩ коалиция срещу позиции на хусите, екстремистите все още са в състояние да нанесат сериозни удари и заявяват, че няма да спрат, докато Израел не прекрати военната си операция в Газа.

Вчера порталът на UKMTO, който поддържа обмена на информация между британския флот и търговските кораби в региона, информира за пореден обстрел на кораб западно от пристанищния град Моха в Йемен.

"Екипажът закотви кораба и беше евакуиран от военните", се казва в изявление на UKMTO.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини