Смолян тържествено отбеляза 146 години от свещената българска свобода

Днес смолянчани тържествено отбелязаха Националния ни празник – Трети март, когато преди 146 години дойде жадуваната свобода след петвековно робство.
Проявите започнаха с благодарствен молебен за мир в храм "Св. Никола" – кв. Устово, отслужен от Негово Преосвещенство епископ Висарион, архиерейски наместник на Смолянска духовна околия и свещеници.
След това на площад "Възраждане" се проведе почетен караул в памет на загиналите за Свободата на България с участието на военнослужещи от 101-ви Алпийски полк.
"3-ти март е денят на нашата Свобода. На този ден се събуждат най-съкровените ни чувства на преклонение и национална гордост. Не само пред героите на Руско-турската освободителна война и българските опълченци, но и пред всички велики личности, възрожденски просветители и революционери, пред хилядите знайни и незнайни българи, отдали живота си, за да я има България.
Днес, 146 години по-късно, прекланяйки се пред паметта на всички тези герои, нека помним, че жертвата им е била заради нас, за нашето свободно и достойно настояще", каза в тържественото си слово кметът Николай Мелемов. По думите му на 3 март започна и завръщането на България сред суверенните европейски страни. Той припомни историческите събития, когато на 17 януари 1878 г. тържествено е посрещната Казашката кавалерийска бригада на генерал Пьотр Черевин и в Устово се създава първото българско управление, което работи до Берлинския договор, който ревизира сключения Сан-Стефански договор. В тези съдбовни за България дни сред имената на българските опълченци участвали в битките на Руско-турската война от 1877–1878 г. са и родопчаните от Смолянско: Вълчо Гайдаров от Момчиловци, Киряк Иван Кехайов от Соколовци, Стою Бобутанов, Иван Георгиев – Комитата и Никола Данков от Райково.
"Сплотеността ни е нужна и сега, за да продължим достойното дело на нашите предци и да оставим единна и силна България на нашите деца. Нека и с делата си да докажем, че сме силен народ - горд с миналото си и отговорен към бъдещето.
Да помним заветните думи на Апостола Васил Левски "Всичко зависи от нашите задружни усилия, срещу които не може да противостои и най-голямата стихия", каза още Мелемов.
Слово за Трети март произнесе и областният управител на Смолян Захари Сираков. "Трети март е специален ден за всеки българин, каращ ни да затаим дъх и да се преклоним пред героизма на нашите предци, дали живота си, за да ни завещаят най-ценното – Родината ни!“. Сираков отбеляза, че ставайки свидетели на военните конфликти в света, все повече осъзнаваме каква привилегия е да живеем в свободна и мирна страна, но не трябва да приемаме свободата за даденост. "Тя се отстоява ежедневно с нашите общи усилия и стремеж да градим и защитаваме достойнствата и правата на България! Трябва да живеем отговорно и с мисъл за идните поколения, да даваме добър пример и да предаваме на децата си чувство на обич към род и Родина!“, каза още областният управител.
Родолюбиви родопчани, представители на държавни и общински структури, партийни организации, училища и институции отдадоха почитта си към загиналите герои за свободата на България и отрупаха с венци и цветя паметниците на героите.
Тържествен концерт изнесоха и състави от НЧ "Кирил Маджаров-1866“ – гр. Смолян, кв. Устово.
Сред официални гости на тържественото честване на Трети март бяха още депутатът Красимир Събев, председателят на Общинския съвет Димитър Кацаров, зам.-кметът Милен Журналов, секретарят Момчил Николов, директори на държавни институции, духовници, общински съветници и общественици.


 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини