Екип на ООН установи масови изнасилвания от страна на 'Хамас' при атаката в Израел на 7 октомври

Екип на ООН заключи, че има „основателни причини да се смята“, че по време на нападенията на „Хамас“ в Израел на 7 октомври са извършени масови изнасилвания, включително групови изнасилвания. Според експертите на организацията има „убедителна информация“, че заложниците също са били подложени на сексуално насилие.

Екипът е ръководен от Прамила Патън, специален представител на ООН по въпросите на сексуалното насилие в конфликти, и посети Израел между 29 януари и 14 февруари..

„Хамас“ отрича.

„Екипът на мисията установи, че има основателни причини да се смята, че по време на нападенията на 7 октомври на много места е имало сексуално насилие, свързано с конфликта“, се казва обаче в доклада на ООН, цитиран от Би Би Си.

В него се допълва, че това се е случило на поне три места - на музикалния фестивал Nova и околностите му, на път 232 и в кибуца Re'im.

На 7 октомври въоръжени лица на ислямската групировка „Хамас“ проникнаха в южната част на Израел, където бяха убити около 1200 души и пленени 253-ма души.

В отговор Израел започна военна кампания в Газа, по време на която са били убити 30 500 души, по данни на управляваното от „Хамас“ министерство на здравеопазването.

Съобщенията за сексуално насилие, извършено от бойците на „Хамас“, която е обявена за терористична организация от Израел, Обединеното кралство и други страни, започнаха да се появяват скоро след 7 октомври и оттогава се натрупват непрекъснато.

В доклада си ООН посочва, че е „открила ясна и убедителна информация, че срещу заложниците е извършено сексуално насилие, включително изнасилване, сексуални изтезания, жестоко, нечовешко и унизително отношение“. И се допълва, че „има основателни причини да се смята, че такова насилие може да продължава срещу тези, които все още са в плен“.

Мисията, съставена от Патън и девет експерти, нямаше разследващ характер. Целта й бе да събере и провери твърденията, обясняват от организацията и допълват, че са проведени 33 срещи с израелски представители и са разгледани над 5000 изображения, както и 50 часа видеоматериали.

В доклада се казва, че „въпреки съгласуваните усилия да се насърчат“ жертвите да се изкажат, екипът не е успял да интервюира нито една от тях. И се обяснява, че някои твърдения за изнасилване и сексуално насилие са били „неоснователни“, включително оповестеният случай на бременна жена, чиято утроба според съобщенията е била разкъсана и плодът ѝ е бил намушкан с нож. Други доклади не могат да бъдат проверени поради ограничените снимкови материали.

От ООН уточняват още, че пратениците на организацията не са успели да установят отчетлив модел на генитално осакатяване. Но се описват съобщения за сексуално насилие срещу палестинци в израелски арест, включително „нежелано докосване на интимни части“ и „продължителна принудителна голота“. В доклада се казва, че макар да не са докладвани случаи на изнасилване на палестинци, консервативните културни норми биха могли да попречат на докладването на сексуално насилие.

„Израел приветства окончателното признание, че „Хамас“ е извършила сексуални престъпления“, заяви Лиор Хаят, говорител на израелското външно министерство, след публикуването на доклада.

Той добави, че сега Израел „призовава за незабавно свикване на Съвета за сигурност (на ООН) с цел „Хамас“ да бъде обявена за терористична организация и да ѝ бъдат наложени международни санкции“.

Хаят обаче отхвърли обвиненията, съдържащи се в доклада, за сексуално насилие срещу палестински мъже и жени в местата за задържане, по време на обиски и на контролно-пропускателните пунктове след 7 октомври.

„Това е подигравка и преднамерена палестинска маневра, целяща да създаде недопустима равнопоставеност между ужасяващите престъпления, които са извършени и продължават да се извършват от „Хамас“, и злонамерените и необосновани твърдения, отправени към Израел и израелците“, изтъква той.

Израел отхвърли подобни твърдения, отправени по-рано от група независими експерти на ООН, като „подли и неоснователни“.

Хаят допълни, че Израел се противопоставя на препоръката, направена в доклада, страната да сътрудничи на международната анкетна комисия на ООН, която се опитва да проведе разследване на потенциални военни престъпления от всички страни. Той определи това като враждебен акт към Израел.

Междувременно в понеделник израелският външен министър Израел Кац отзова посланика на страната в ООН за „консултации“, обвинявайки организацията в „опит да заглуши сериозния доклад на ООН за масовите изнасилвания“. Той разкритикува генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, че не е свикал Съвета за сигурност, за да обсъди констатациите и за да обяви „Хамас“ за терористична организация.

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик посочи обаче, че Гутериш „напълно е подкрепил“ работата на Патън при посещението ѝ в Израел.

„По никакъв начин, под никаква форма и в никакъв случай генералният секретар не е направил нищо, за да запази доклада „в тайна“. Всъщност докладът се представя публично днес“, каза Дюжарик.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини