Цените на природния газ в Европа взеха трайно курс „надолу“

Задава се свръхпредлагане, което ще свали още котировките през следващите години

Цените на природния газ на нидерландската борса TTF намаляха значително през февруари, като паднаха под €25/мВтч. Това е рязък спад с повече от 50% спрямо същия период на миналата година.

„Поевтиняването отразява по-широка тенденция с влияние на различни климатични и икономически фактори, включително по-високи температури от средните в Северното полукълбо и сериозен спад в търсенето на природен газ в промишлеността и домакинствата. Франция и Германия например отчитат съответно третата и четвъртата най-топла зима през последните 34 години, което допринася за понижената необходимост от отопление“, посочва в коментар за Euronews анализаторът Пиеро Чингари.

Нивата на запълненост на европейските газови хранилища са рекордни за сезона през последните пет години: 65,9% като цяло в Европа, 71,56% в Германия, 60,3% в Италия, 51,3% във Франция (по данни на Gas Infrastructure Europe).

Глобалното забавяне в производството след 2022 г. оказва значително влияние върху търсенето на природен газ в промишлеността и особено в Европа.

Друг ключов фактор за силния спад на цените на природния газ в Европа е развитието на възобновяемите енергийни източници и ядрената енергия. След слабите резултати през 2021 г. и 2022 г. вятърната и слънчевата енергия реализираха сериозно повишаване през 2023 г., а водноелектрическата отбелязва почти най-високите си нива за последните пет години. В допълнение производството на ядрена енергия се засили през втората половина на 2023 г., което продължава и през 2024 г.

Прогнозите

Франсиско Бланч, специалист от подразделението за глобални проучвания на Bank of America, очаква спад на цените на природния газ и през пролетта, особено ако глобалната икономика се развива слабо. Това от своя страна може да доведе отново до ниските нива от лятото на 2023 г. и дори до по-сериозно понижение. Ако по-топлото време предизвика ликвидиране на дългите позиции на инвеститорите, това също ще повлияе в посока спад на цените TTF.

Бланч обръща внимание и на рискове, които биха могли да предизвикат изненадващо поскъпване на природния газ. Подем в производствената дейност би довел до повишено търсене на природен газ в глобален мащаб. Несигурността в региона на Червено море също е фактор. Изискванията за регулаторни одобрения за терминали за втечнен природен газ (ВПГ) носят риск от забавяне на планирания капацитет за 2024 г. с потенциал да се стигне до ограничаване на растежа при доставките през втората половина на 2024 г. и след това.

Анализаторите от Goldman Sachs Саманта Дарт и Даниел Морено неотдавна намалиха прогнозите си цената на природния газ спрямо борсата TTF от €41/мВтч на €31/мВтч. Глобалното свръхпредлагането на газ може да предизвика Европа да предлага стимули за намаляване на предлагането.

От друга страна, въпреки добрите нива на запълване на хранилищата в края на зимата,  Европа все още не е решила енергийната си криза, смятат Дарт и Морено. Според тях трябва да мине още една зима, преди да намалее рискът от екстремни поскъпвания на природния газ.

Структурният дефицит в Европа още не е решен изцяло, тъй като доставките на втечнен природен газ (ВПГ) не компенсират напълно загубата на внос от Русия. Но от 2025 г. се очаква сериозно увеличаване на глобалното предлагане на ВПГ, което ще доведе до свръхпредлагане и съответно намаляване на цените на природния газ и ВПГ в Европа - особено в периода 2026-2028 г.

 

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини