„Лукойл“ доплати още 25 млн. лв. към фонда за енергийна сигурност

Рафинерията е покрила пълната си вноска за декември

„Лукойл Нефтохим“ е превел във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ още 25 милиона лева по дължимата вноска за декември. Това съобщи Economic.bg като цитира председателя на фонда Диян Червенкондев. Така рафинерията е изпълнила заповедта на министъра на икономиката да внесе близо 70 млн. лв. към енергийния фонд - нещо, което първоначално оспорваше.

Според закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт, компанията бе задължена да прави всеки месец вноски, равни на 70% от разликата между цената на по-скъпия сорт „Брент“ и по-евтиния руски петрол. Идеята бе с тези пари да се покрият част от транспортните разходи на уязвими групи граждани, докато рафинерията отчита огромни печалби заради дерогацията върху вноса на руски петрол. Декември бе първият месец, в който „Лукойл Нефтохим“ дължеше такава такса, защото законът влезе с почти година закъснение. Причината за забавянето бе, че парламентът гласува допълнителното облагане на бургаската рафинерия първо да получи одобрение от Еврокомисията, въпреки че това не бе необходимо. Едва през ноември депутатите гласуваха да отпадне това условие. Така рафинерията се очаква да прави вноски само за три месеца - декември, януари и февруари, тъй като от март вносът на руски петрол вече е невъзможен.

„Лукойл Нефтохим“ оспорваше сметките на министъра на икономиката за размера на вноската във фонд СЕС и настояваше, че дължи за декември 45 млн. лв. Според компанията икономическото министерство използва неправилно данни за средната цената петрол сортове „Брент“ и „Уралс“ и обяви, че ще си търси правата в съда.

„В средата на февруари дадохме 14-дневен срок на компанията да плати дължимата сума, но тя не го спази. В следствие на направените от нас административни производства и издадените административни актове за установяване на публични държавни задължения, „Лукойл“ си доизплати вноската за декември“, каза Червенкондев.

Проблемна се оказва и вноска за януари - икономическото министерство я определи на 27.5 млн. лв., но „Лукойл Нефтохим“ е внесла само 15.7 млн. лв. Председателят на фонд СЕС заяви, че на дружеството отново ще бъде даден 14-дневен срок да изпълни задълженията си, в противен случай с акт за установяване ще бъде принудено да плати остатъка.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини