В неделя за Сирни Заговезни запалват оради в Райково и Устово

В Смолянз​За 33-ти пореден път ще се чества народната традиция “Пустове”(“Сирни заговезни”), организирана от читалище „Орфееви гори” в смолянския кв.”Райково”. Общоградският празник ще се проведе на 17 март (неделя) от 18 часа пред читалището, съобщи неговият председател Цветанка Илиева. B ĸoнцepтнaтa пpoгpaмa щe взeмaт yчacтиe читaлищнитe cъcтaви: opĸecтъp “100 ĸaбa гaйди”, ĸлyб Xopо”, cмeceн битoв xop, дeтcĸи и млaдeжĸи тaнцoви фopмaции, ĸлyб „Зeвзeĸ“, фoлĸлopeн ĸвapтeт „Aглиĸ", фoлĸлopнa фopмaция "Зopницa", дeтcĸи фoлĸлopeн ĸвapтeт, cмeceнa битoвa гpyпa и дp. Ще лумне “Орада” (ритуален огън), която ще запали “кабадалията”, който след наддаване по установената вече традиция откупува правото си да я запали за здравето и благоденствието на всички. В този огън – символ на светлината, на зараждането на нов живот и пречистването се изгаря символично “злото”.
Този ден – “Сирни заговезни”, или “Пустовете”, българинът посвещава на прошката, най-благородната човешка проява. Ден, в който по-младите целуват ръка на по-възрастните, изричайки думите: “Прощавай!”, а те им отвръщат: “Простено да ти е и от мен, и от Бога!”.
“Пустовете” на площадното пространство пред Народно читалище “Орфееви гори-1870” продължават с много хора и веселие, защото следващото хоро е чак след 40 дни – на Великден.
Читалище „Кирил Маджаров" в кв. Устово също кани в неделя, 17 март , от 18.00 часа на площада в квартала за посрещането на празника на всеобщото опрощение Сирни Заговезни, известен още в народните обичаи като "Прошка".
„Нека да прогоним злото, да си простим, да се веселим, да изпълним сърцата си със светлина и любов, и да се хванем на кръшно хоро“, канят от читалището в Устово.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини