Конгресът на САЩ готви забрана на TikTok

Камарата на представителите на Конгреса на Съединените щати прие законопроект, който може да доведе до забрана на известното приложение за кратки видеоклипове TikTok, ако то не смени собственика си - китайската компания "Байт Денс" (ByteDance). Tо се използва от около 170 милиона американци, предава Ройтерс.

Законопроектът бе приет с голямо мнозинство, с 352 гласа "за" и 65 "против", с подкрепата както на републиканците, така и на демократите. Въпреки това, предложението сега ще бъде изпратено за гласуване в Сената на САЩ, където някои сенатори имат различни виждания по въпроса за регулиране на приложенията с чуждестранна собственост.

Представители на TikTok нарекоха законопроекта "забрана" и призоваха сенаторите да се вслушат в гласа на избирателите си, преди да предприемат действия. "Този процес бе таен и законопроектът бе прокаран с една единствена цел: това е забрана", каза говорител на "Байт Денс".

В двете палати са получени много обаждания от потребители на приложението - предимно тинейджъри. Обажданията са дори повече от тези, изразяващи недоволство от случващото се в Газа.

Законопроектът е последната от редица стъпки, които САЩ предприемат в отговор на опасенията за националната им сигурност по отношение на Китай.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини