Творческа среща с проф. Кирил Топалов организират в Градска библиотека „Пеньо Пенев“

Творческа среща с проф. Кирил Топалов ще се състои в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ в Димитровград на 19 март 2024 г. от 17:30 ч. в зала „Снежана Янева“. Авторът и неговото творчество ще бъде представено от литератора Катя Костадинова, информират от местното книгохранилище. Срещата се организира съвместно от ОП „Детски и младежки център“ – Димитровград и Градска библиотека „Пеньо Пенев“.

Проф. Кирил Топалов е български писател, драматург, литературен историк, преводач, дипломат. Роден е на 21 май 1943 г. в София. Завършил е българска филология в Софийския университет. Специалист-филолог в Института по български език при БАН, аспирант по българска възрожденска литература и асистент на акад. Петър Динеков. Автор на докторат „Проблеми на поетиката на възрожденската поезия“.  Специализирал е във Варшавския, Атинския и Солунския университети.

Редактор в издателство „Български писател“ (1977 – 1989). Заместник-председател на Съюза на филолозите-българисти (1989 – 1994). Преподавал е български език и цивилизация в университета в Екс-ан-Прованс, Франция, както и българска литература в 5 висши учебни заведения в страната.

Директор на Народна библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ – София (1997 – 1998).

Посланик на България в Гърция (1998 – 2002). Професор по българска възрожденска литература в СУ „Св. Климент Охридски“ от 2002 г.

Председателства и членува в множество научни, писателски и обществени организации в страната и в чужбина. Автор е на многобройни научни изследвания – статии, студии и книги върху историята на българската литература, на театрални и телевизионни пиеси, на книги с разкази за деца и др. Три от неговите най-известни романи са филмирани – „Бягай... Обичам те“, „Бъди благословена“ и „Не се сърди, Човече“. Носител на редица международни и национални отличия и награди, сред които и Орден „Кирил и Методий“, първа степен, за заслуги в областта на литературата и културата.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини