„АББА“ стават рицари. Получават шведския Орден на Васа, който не е бил връчван 50 години

Четиримата членове на „АББА“ – ‎Агнета Фелтскуг, ‎Ани-Фрид Люнгста, Бьорн Улвеус и Бени Андершон – ще получат от краля на Швеция Карл XVI Густаф рицарския Орден на Васа, който не е бил връчван през последния половин век и е смятан за „спящ“, съобщава Би Би Си. Церемонията по връчването ще бъде на 31 май.

В Швеция за получаване на рицарски ордени трябва обществена номинация. След това предложенията се разглеждат от специален съвет към кралската канцелария, минават на обсъждане в правителството, което трябва да одобри, а накрая кралят утвърждава решението.

Орденът на Васа е един от четирите рицарски ордена на Швеция заедно с Ордена на Меча, Ордена на Северната звезда и Ордена на Серафим. Густаф I Васа (или Густаф Ериксон) е крал на Швеция от 1523-а до 1560 г., първият от династията Васа‎. Той въвежда протестантството в Швеция. Орденът на негово име е учреден през 1772 г. от крал Густаф III и от създаването си е бил връчван на шведски граждани за особени заслуги пред родината в търговията, занаятите и науката. Едни от първите му кавалери са художникът Густаф Лундберг и химикът Йохан Готшалк Валериус.

През 1974 г. обаче шведските власти решават, че кралски ордени трябва да се връчват само на членовете на кралския двор на Швеция и на чужденци за особени заслуги пред страната. Било решено гражданите на Щвеция да не бъдат награждавани с ордени, „за да бъде гарантирано равенството на всички“. Затова от 1975 г. Орденът на Васа не е връчван.

В края на миналото и началото на това десетилетие отказът да се награждават шведски граждани е бил преразгледан, защото значителна част от обществото намирала това решение за несправедливо. Така през 2022 г. била реформирана наградната система в Швеция. „АББА“ са първите носители на Ордена на Васа след половинвековно прекъсване.

Самият орден представлява малтийски кръст, изработен от бял емайл, в центъра на който има златен сноп с два сърпа, обкръжен от обръч червен емайли с надпис „Густаф III Основател, 1772“.

Началото на управлението на Карл XVI Густаф съвпада с изгряването на „АББА“ като световни звезди. През 1976 г. групата изпълнява песента си „Dancing Queen“ по време на концерта преди сватбата на краля с бъдещата кралица Силвия.

Източник: http://ploshtadslaveikov.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини