Парламентът ще гласува промени по процедурата за избор на служебен премиер

Народното събрание ще заседава извънредно, за да прокара окончателно промените в три закона, с които да се позволи управителят или подуправителите на Българската народна банка, омбудсманът или заместникът му, председателят на Сметната палата или неговите заместници да могат да бъдат назначавани за служебни премиери. 

Промените са необходими, за да се изпълни процедурата по избор на служебен министър-председател, заложена с новите изменения в Конституцията.
Промените в закона за БНБ, с които в преходни и заключителни разпоредби се променят и законите за Омбудсмана и за Сметната палата, бяха внесени в петък от ГЕРБ-СДС и ДПС в спешен порядък и гласувани на първо четене в пленарната зала от евроатлантическото мнозинство - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. 

Непосредствено преди извънредното заседание на парламента днес промените в закона за БНБ влизат на второ четене в правната комисия. С тях се премахва забраната управителят или подуправителите на Българската народна банка, омбудсманът или заместникът му, председателят на Сметната палата или неговите заместници, да не могат да поемат други постове, освен разписаните в закона. С измененията, в случай че някой от тях бъде назначен за служебен премиер, ще има възможност да ползва неплатен отпуск за периода, в който изпълнява новите финкции. 

В мотивите е записано, че следва ръководителите на Централната банка да могат да извършват и друга дейност, освен преподавателска или да членуват в дружества, в които БНБ има участие, само когато са назначени за служебен министър-председател. След освобождаването им те ще могат да продължат мандата си, за който са избрани. 

Днес се очаква изменията окончателно да бъдат прокарани, за да се изпълни процедурата от държавния глава, който посочи за служебен премиер председателя на Сметната палата Димитър Главчев. Той вече получи от президента папката с мандат за съставяне на служебно правителство. 

Крайният срок за връщане на изпълнен мандат със състав на служебен кабинет е събота, 6 април.

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини