Кога ще се махне сахарският прах

Над България и през днешния ден ще има пренос на сахарски прах. В комбинация с това в някои градове е силна концентрация на фини прахови частици. Това е огромен проблем за хора с респираторни и дихателни проблеми.

Във вторник, когато въздушните потоци ще са предимно от северозапад, концентрацията на сахарски прах над страната ще започне да намалява.

Качеството на въздуха ще се подобри окончателно чак около 4-5 април, когато над страната ни се очаква да премине студен атмосферен фронт със силен западен вятър, твърдят синоптиците.

"Необичайно високи са температурите и днес, което е стрес за човешкия организъм, заедно с това южния полъх донесе сахарския прах, който увеличи замърсения въздух. Многото ремонтни дейности също са източник на фини прахови частици, особено когато се засили вятърът. Това може да доведе до кашлица, кихане, до дразнене на очите, но това за защитни механизми на нашия организъм. Искам да дам съвет, особено към младите хора, които карат велосипеди или обичат да тичат сутрин - да ограничат тези движения в този период. Хронично болните пациенти е добре да ограничат продължителното си престояване навън", каза пулмологът д-р София Ангелова пред БНТ.

Тя обясни, че сега започва и сезонът на алергиите, затова е е добре хора с бронхиална астма да не забравят своите медикаменти в този период на годината.
 

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини