Областната епизоотична комисия заседава във връзка с огнище на африканска чума в съседната Пловдивска област

Изображение 1 от 3

    Под председателството на заместник-областния управител Боян Симеонов се проведе заседание на Постоянната областна епизоотична комисия във връзка с възникнало огнище на болестта Африканска чума по свинете (АЧС) в област Пловдив и епизоотичната обстановка по отношение на заболяването в съседни страни.

    Д-р Валентина Мелемова от ОДБХ-Смолян представи актуалната  епизоотичната обстановка в България и другите европейски страни. Последното регистрирано огнище на АЧС в България е през март тази година в съседната на нашата област Пловдив, което изисква засилване на вниманието от страна на имащите отношение институции в региона. Д-р Мелемова уточни, че в област Смолян има регистрирани животновъдни обекти от тип „заден двор“ само в общините Баните, Златоград, Смолян и Чепеларе, като само в един от обектите ( в село Дунево, община Смолян ) се отглеждат 3 броя домашни свине. Но в регионът ни има голяма популация на диви свине, затова е важно стриктно спазване на превантивните мерки за предотвратяване разпространението на АЧС.

    Представен беше Плана за контрол и предотвратяване разпространението на заболяването Африканска чума по свинете в Република България за периода 2024-2026 година. Основните заложени цели в него са: предотвратяване възникването на огнища на АЧС при домашни свине, предотвратяване разпространението и ликвидиране на вируса сред дивите свине, въз основа на което България да придобие статут на свободна от заболяването страна и облекчаване на търговията на живи свине и продукти, добити от тях. АЧС не крие пряка опасност за хората, но унищожавайки популацията от свине, оказва тежки икономически загуби за свиневъдите и дивечовия фонд.

    По време на заседанието бяха набелязани и конкретни действия със срокове за изпълнение по всяка от превантивните мерки по утвърдения План за действия в България по отношение на обектите за отглеждане на свине за лични нужди във връзка с болестта АЧС. Д-р Мелемова обърна внимание, че България все още е рискова, поради което трябва да бъдем бдителни, и при установяване на случай със заразено животно да се въвеждат своевременни, бързи и адекватни мерки. Тя призова ловците да подават коректна информация за местонахождението на отстреляните животни, за да може районът да бъде локализиран в случай на установена положителна проба.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини