Изследване показа, че съвременната музика е много по-лоша от предишната. Но по какво?

Много хора са на мнение, че съвременната музика е станала твърде елеметарна, проста и глупава. Затова вместо модерните изпълнители от класациите милиони мъже и жени предпочитат да слушат песни от нулевите години или дори от втората половина на XX век. Човек би си помислил, че те се хващат за дреболии, а всъщност в съвременната музика няма нищо лошо. Много хора си я харесват и това е най-важното. Но наскоро учени изследваха хиляди песни на английски език, издадени през последните 50 години. Оказа се, че по-старата музика наистина е много по-добра от сегашната, поне по отношение на смисъла.

Влошаването на съвременната музика може да се смята за научно доказан факт, но със сигурност не е някаква катастрофа.

Най-популярните музикални жанрове

Резултатите от проучването бяха споделени от експертите на The Guardian с препратка към научното списание Scientific Reports.

В света има стотици музикални жанрове, а понякога хората измислят нови.

В рамките на тази научна работа учените са анализирали 350 хил. песни на английски език. Най-голям интерес за тях представлявали композициите, създадени между 1970 и 2020 г. Те се фокусирали върху пет популярни жанра: поп, рок, рап, R&B и кънтри.

Каква музика слушат хората

Проучването констатира, че през последните 50 години популярните песни са станали много по-елементарни за разбиране. По-конкретно, в текстовете им има много по-малко смисъл, лексика и сложни рими. Съвременните музиканти също така значително са опростили структурата на песните – много фрази се повтарят многократно, а понякога песните се състоят от редуване на един и същи куплет и припев. А това може да доведе до затъпяване.

През петте десетилетия се е променило и настроението на песните. Ако по-рано песните изразяваха широк спектър от емоции – от радост до тъга, днес те са предимно гневни и злобни. Чрез тях изпълнителите изразяват все повече негативни емоции и най-често говорят за нещо лично. В много текстове преобладават думите „аз“, „моят“, „мен“ и т.н. Учените са стигнали и до извода, че рок феновете все още обичат текстовете на старите песни. Но феновете на кънтри музиката, по някаква неизвестна причина, харесват най-много новите текстове.

Защо толкова много хора не харесват съвременната музика

Музиката става все по-опростена и учените виждат поне няколко причини за тази тенденция.

На първо място, текстовете на песните може би са станали по-прости, защото съвременните хора най-често слушат музиката със слушалки във фона на околния шум. Днес рядко може да се види човек, който целенасочено сяда и вниква в същността на композициите – най-често дори не се обръща внимание на вложения в тях смисъл.

Второ, музиката може би се опростява в отговор на ускоряващото се темпо на живот и информационното претоварване. Всеки ден през нас преминават множество различни данни и нерядко вече не искаме да слушаме сложна музика. А изпълнителите на популярни песни обикновено преследват желанията на слушателите – за тях е важно да достигнат до възможно най-голяма аудитория и да наберат много слушатели. Основната цел на съвременните песни е бързо да предизвикат ярки емоции. Също така композиторите се опитват да направят песните запомнящи се и за тази цел трябва да ги опростят.

Не си мислете обаче, че музикалната индустрия деградира и това е някаква голяма катастрофа. Проучването разглежда само популярната музика, но в света има много изпълнители, които все още създават сложна музика с дълбоко послание. Почитателите на подобно творчество стават все по-малко, но изпълнителите добре осъзнават, че композират за тесен кръг слушатели.

Всеки от нас ежедневно слуша музика. Тя звучи както на обществени места, така и в слушалките ни. Тя ни помага да разведрим времето си и дори да се концентрираме върху работата или да се справим с болката. Тихата музика наистина има обезболяващ и успокояващ ефект. Това беше доказано наскоро в научно изследване.

Учените обаче смятат, че слушалките може да се окажат бомба със закъснител. Според тях много хора слушат музиката твърде силно и това вреди на слуховите ни органи. Прогнозите са, че в бъдеще 1,3 милиарда души може да загубят качеството на своя слух заради любовта си към силната музика от слушалките.

Много хора днес прекарват 75% от времето си със слушалки. В същото време някои от тях слушат музиката с максимална сила на звука, която може да достигне 120 децибела. И това е въпреки факта, че дори сила на звука от 110 децибела разрушава нервните клетки, които прехвърлят информацията от ушите към мозъка. Въз основа на това експерти от СЗО предположиха, че в бъдеще слушалките могат да причинят глухотата на около един милион души по света. Или най-малкото силно да влошат слуха на тези индивиди.

Но съчетанието на 120 децибела в слушалките на съвременна гневна и може да се каже злобна музика, може да доведе до непредвидими последствия.

Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини