Опасност от извънредна ситуация в АЕЦ „Запорожие“

Руски обстрел срещу украинската атомна централа „Запорожие“ създаде опасност от сериозна аварийна ситуация. Прекъснат е бил електропровод, който захранва централата с ток. Има заплаха за ядреното гориво в реакторите.

В резултат на руски обстрел на 4 април е бил прекъснат въздушен електропровод, чрез който Запорожката АЕЦ получаваше електроенергия от украинската енергийна система. Има опасност от сериозен ядрен инцидент. За това съобщи украинската национална компания за производство на ядрена енергия. След началото на войната в Украйна атомната централа бе окупирана от руски войски от 4 март 2022 година. Оттогава насам е била изключвана осем пъти поради повредени електропроводи извън нейната територия.

Заплаха за ядреното гориво в реакторите

Прекъсването на електроснабдяването „за пореден път заплашва с възникване на извънредна ситуация“, заявиха от Енергоатом. Както посочват от компанията, в момента най-голямата атомна електроцентрала в Европа е свързана с украинската енергийна система само чрез електропровода „Днепропетровска“, който беше възстановен след най-голямата руска атака срещу украинската енергийна система в нощта на 22 март.

В случай на изключването му Запорожската АЕЦ е изправена пред ново пълно прекъсване на електрозахранването - ситуация, която застрашава безопасното съхранение на ядреното гориво в реакторите и басейните за съхранение.

Междувременно руската държавна корпорация „Росатом“, която де факто контролира АЕЦ „Запорожие“, заяви, че причините за прекъсването на електропровода се „изясняват“ и че оборудването в „Запорожката  АЕЦ“ се държи „под строг контрол на стандартите за радиационна безопасност“.

Нарушени са всички стандарти за сигурност

В началото на март ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси заяви, че шест от седемте протокола на МААЕ за ядрена и физическа безопасност са били напълно или частично нарушени в контролираната от руските военни Запорожска атомна електроцентрала.

На 7 март Управителният съвет на МААЕ прие резолюция, в която се настоява за спешно изтегляне на руския военен и друг персонал от Запорожската атомна електроцентрала и незабавното ѝ връщане под пълния контрол на компетентните украински власти. Кремъл отхвърли призива на МААЕ, като го нарече „посегателство върху суверенитета и териториалната цялост на Русия“.

 

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини