Цели автобуси с ученици или семейства "превземат" Националната астрономическа обсерватория.

Стартира туристическия сезон за Националната астрономическа обсерватория "Рожен", която вече е част от 100-те национални туристически обекта. В момента посетители се приемат от четвъртък до неделя, групите влизат на всеки кръгъл час. Цели автобуси с ученици или семейства с децата си се насочват към Националната астрономическа обсерватория. Групите посещават големия купол, където е двуметровия телескоп, а от терасата може да се види и разкошна панорама на Родопите. Астрономите приемат групи с туристи от четвъртък до неделя на всеки кръгъл час между 10 и 16 часа, а пък от месец всеки ден без втроник. 
 Посрещането на туристи, интересуващи се от астрономия, съвсем не е основната задача на работещите в обсерваторията специалисти. Те са ангажирани с нощни наблюдения и изпълнение на научни проекти, за което много им помага новият роботизиран телескоп. Той заработи от юни миналата година и вече дава много добри резултати.
"Бърз за работа, лесно се управлява и всяка вече има по няколко задачи. Може да бъдат наблюдавани както астероиди или комети в Слънчевата система, така например и активни галактики, които са много далеч или други обекти в нашата галактика в рамките на часове. Така че за една вече задачите са доста голям комплекс от наблюдения", каза за телевизия еТВ директорът Никола Петров
 При новия телескоп не се допускат туристически посещения.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини