Infiniti с първи дизел в историята си

С пристигането на новоразработен 3,0-литров V6 дизелов двигател започва втората фаза от планираното навлизане на Infiniti на европейския пазар на луксозни автомобили.

Двигателят, първият в 20-годишната история на марката, е бил специално проектиран, за да предложи високи нива на рафинирана динамика в съответствие с философията на Infiniti. Първоначално той ще се предлага в двата популярни кросоувъра EX и FX, а по-късно и в луксозния спортен седан Infiniti M. 

Новият дизел е ключов елемент в продължаващото разрастване на Infiniti в Европа. Представена едва преди една година, гамата на Infiniti получи високо признание от клиентите и автомобилните медии. Досега от петте установени моделни линии – G37 седан, купе и кабриолет, плюс EX и FX, са продадени над 2000 автомобила Infiniti на 15-те пазара, въпреки че премиерата на марката съвпадна с най-тежката глобална рецесия от десетилетия насам. 

Шести модел, Infiniti M, ще бъде пуснат на пазара през 2010 г. и той също ще се предлага с избор между бензинов двигател и новия агрегат 3.0d. 

“Пазарният успех, на който се радва Infiniti в Европа в среда на икономическа несигурност, доказва, че автомобилите привличат изтънчената клиентела. Ние установихме Infiniti като луксозната спортна марка благодарение на забележителния, спечелил многобройни награди VQ бензинов двигател, който задвижва повечето от моделите в гамата”, казва Джим Райт, вицепрезидент Infiniti Европа. 

“Но още от самото начало ние знаехме, че за Infiniti е абсолютна необходимост да предложи пълна гама от мощни дизелови двигатели, особено за европейския пазар на луксозни SUV, където дизелът заема огромна част от продажбите в сектора.” 

“Макар и да проучихме възможността да адаптираме съществуващ дизел с голям работен обем за Infiniti, бързо установихме, че нищо на пазара не отговаря на нашите строги изисквания. Нуждаехме се от двигател, който не само предлага зашеметяваща динамика, но и рафинираност, която да бъде сочена като еталон. Поради тази причина, в рамките на Алианса, решихме да разработим наш собствен двигател. Динамичен дизелов двигател, който е достоен да носи емблемата на Infiniti”, допълни Райт. 

Мощностните характеристики са красноречиви. Със своите 175 кВ (238 к.с.) и забележителните 550 Нм въртящ момент, стандартно комбиниран със 7-степенна автоматична скоростна кутия, новият двигател изстрелва EX30d от 0 до 100 км/ч за 7,9 секунди, а FX30d – за 8,3 сек. Но с целия този въртящ момент изпреварването е това, в което предимството на Infiniti ще се чувства най-добре. (Всички данни подлежат на финална хомологация.) 

V6 дизелът в детайли

Обозначен като V9X, новият V6 дизел на Infiniti е разработен в Европа от инженерите на Infiniti в сътрудничество с други инженери на Renault и Nissan. Той се произвежда в ултрамодерна фабрика в Клеон, Франция, на около 100 км западно от Париж. Още от самото начало на разработката новият агрегат е проектиран, за да изпълни изискванията на Infiniti за мощен, но изключително рафиниран дизелов двигател, достатъчно тих, за да се справи с високите стандарти, наложени от бензиновия двигател. 

Агрегатът ще бъде използван също така в автомобили на Renault и Nissan, позволявайки на двете компании да направят по-добри някои специфични модели и същевременно да се увеличи обемът на производството на двигателя. Необичайно за индустрията, V9X ще се използва в модели с предно, задно и задвижване на всички колела. 

Със специфичните изисквания на Infiniti за компактен агрегат с високи мощност и въртящ момент, конкурентни емисии, икономичност и безпрецедентна рафинираност, през 2005 г. започва работата върху 2993-кубиков V6 двигател с директно впръскване. 

Макар и да са проучени варианти за V8 дизелов двигател, още в ранна фаза е решено, че V6 конфигурацията е идеалната за агрегата, осигурявайки оптимален баланс между динамика, рафинираност и потенциал за обем на производство в рамките на трите марки от Алианса. Целта е била да се постигне мощност от 238 к.с. (175 кВ), 550 Нм въртящ момент и ранно съответствие на тогава предстоящите изисквания за вредни емисии Евро 5. 

Същевременно архитектурата на двигателния отсег при моделите EX и FX, проектирани първоначално само като бензинови автомобили, изисква компактен двигател, а ако трябва да се монтира както напречно, така и надлъжно, той трябва да има остър ъгъл между двата реда цилиндри, максимално близо до 60 градуса. 

Инженерите са решили, че идеалният ъгъл за агрегата ще бъде необичайният ъгъл от 65 градуса. Това осигурява отличен компромис между баланса на коляновия вал, надеждността на коляновия вал и цилиндровия блок и компановката на двигателя, в която 65-градусовият ъгъл позволява един турбокомпресор да бъде монтиран между двата реда цилиндри. 

Но може би най-ключовият елемент за успеха на новия V6 е материалът, избран за блока на двигателя. Докато някои конкуренти избират алуминиев цилиндров блок, за да намалят теглото, инженерите сметнали, че за се да постигнат търсените нива на рафинираност, към алуминиевия блок трябвало да се добави допълнителен материал, за да подобри коравината и да се намалят нивата на шума. Също така можело да се наложи балансиращият механизъм допълнително да се усложни, за да се подобри рафинираността, но това би заличило всички предимства на летия алуминиев блок. 

Обикновеният чугунен или стоманен блок пък би добавил твърде много тежест над предните колела и би намалил удоволствието от шофирането, характерно за всички автомобили Infiniti. Вместо това инженерите избрали компактно графитно желязо, или така наречения вермикулярен чугун (Compacted Graphite Iron - CGI) - материал, който осигурява всички предимства на чугуна и стоманата и дори още по-големи коравина и поглъщане на шума, но без допълнителното тегло. И макар и CGI да е по-тежък от изцяло алуминиев блок, той няма нужда от допълнителни ребра за уякчаване и от допълнителен шумоизолиращ материал, така че теглото е пренебрежително по-голямо.

CGI е патентован през 1949 г. и първото му търговско приложение е било в спирачките за европейските високоскоростни влакове. Той е със 75% по-здрав и с до 75 на сто по-устойчив на огъване от сивата стомана – най-често използваната стомана при цилиндровите блокове. Той има по-добро поведение от алуминия при високи температури и се „уморява” до пет пъти по-бавно. И най-вече теглото на типичния двигателен блок може да бъде с над 20 процента по-ниско, отколкото на аналогичен стоманен блок. 

За да се справи с високите натоварвания върху структурата на двигателя, произлизащи от впечатляващите мощност и въртящ момент, структурата на двигателя е оптимизирана още във фазата на разработка чрез редица специфични елементи. В това число сa голям и масивен корпус на конвертора, свързващ го към двигателя; CGI цилиндров блок с полуцели поли на буталата; директно захващане на допълнителните задвижвания в картера; интегрирана конзола на двигателя към капака на газоразпределението; структурен картер; твърд корпус на конвертора и аксиален лагер от страна на скоростната кутия. 

Същевременно, за да се намалят вибрациите, характерни за дизелов двигател, и за да се избегнат нежеланите резонанси при различните обороти, са направени редица структурни подобрения още в предварителната фаза на разработка, като прецизно са преизчислявани елементи, за да се определи източникът на вибрациите и за да се осигури идеалната структурна форма на блока.

Резултатът е компактен, конструктивно здрав и рафиниран агрегат, който сам по себе си удовлетворява две от основните цели на Infiniti: високо ниво на рафинираност без загуби при баланса на шасито. При тестове инженерите на Алианса са установили, че V9X двигателят има най-ниските вибрации с честоти 250 Hz и 500 Hz от всички ползвани за еталони двигатели.

Основни дименсии на агрегата:

Цилиндри - 6 цилиндъра във V форма

Работен обем - 2993 куб. см.

Диаметър и ход на буталото - 84 x 90 мм

Междуосово разстояние на цилиндрите - 92 мм

Ъгъл между цилиндрите - 65 градуса

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини