В Ловно стопанство "Кормисош" за първи път очакват бебета козирози

Държавното ловно стопанство "Кормисош" е единственото в България, в което се отглежда стадо алпийски козирози. 16-те животни са докарани тази година от Бавария, адаптират се добре и вече чакат поколение. Специфичният вид кози някога е обитавал територията на България и е изчезнал. Сега в Държавното ловно стопанство "Кормисош" се опитват да възобновят популацията на алпийските козирози и така да обогатят видовото разнаообразие на територията на стопанството.
" Преди да го възобновим сме се допитали до специалисти. Човека от който взимаме козирозите ни даде съвети относно храненето, относно това как трябва да се грижим за тях и надявам се, нещата да се случат. Женските са ни 13, всичките са бременни, нямат родство с мъжките. Сега наесен, ако сме живи и здрави, всичко ако върви както сме го планували, ще дойде нова партида козирози, те ще са от съвсем друго място, да може да се опреснява кръвта", каза Стефан Пелтеков - управител в ловното стопанство:
 В момента козирозите обитават заградено пространство от 3 квадратни километра. Наблюденията сочат че се адаптират добре. В стопанството смятат постепенно да увеличат стадото до 80-100 животни. На територията на "Кормисош" видовото разнообразие е богато.
" Елените са ни около 700 бройки, козите сега ще има голям мониторинг да ги преброиме, да може да се определи точно, дивите прасета знаете имаше чума, популацията в момента се възобновява, правим наблюдение, ние имаме 44 чакала, откъдето се наблюдават животните, лопатаря се увеличи значително, муфлона и той се увеличи, предстои вкарване на нови животни за опресняване на кръвта, сега почва и сезона на глухарите и там си наблюдаваме, имаме няколко токовища", похвали се Пелтеков
Ловното стопанство обхваща 410 квадратни километра площ, която се обитава от дивите животни.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини