Огнище на птичи грип е засечено в село Войводово

Ново огнище на птичи грип в Хасковска област обявиха в петък вечер от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Заразата е засечена в в птицевъден обект за отглеждане на бройлери в село Войводово. В стопанството се отглеждат около 390 хил.птици. 

Наложени са мерки за ограничаване на заболяването и разпространението на болестта. Всички заболели и контактни птици във фермата ще бъдат умъртвени по хуманен начин, се уточнява в съобщението.

Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона, в която попадат селата  от община Хасково-Войводово, Манастир и Конуш.

В 10-километровата наблюдавана зона са селата Стамболийски, Малево, Книжовник, Долно Войводино,  Орлово, Долно Големанци, Мандра, Козлец, Текето, Гълъбец, Тракиец и Въгларово от община Хасково.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

Влъстите препоръчват птиците от дворовете да бъдат прибрани на закрито.

Това е второ огнище на птичи грип в региона през последните два дни. От фермата в кв.- „Изгрев“ в Хасково птиците вече са умъртвени. Започна и изземването на яйца от обекта, пласирани в складове и магазинна мрежа.

Днес от БАБХ бявиха още едно огнище на птичи грип в нерегистриран птицевъден обект в село Доборско, област Кърджали.

От Агенцията напомнят, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Бр
    Брях
    6 -1
    19:28, 12 апр 2024
    Тази година ще празнуваме Великден без яйца! 🤔
  • 2
    Пи
    Пилчар
    8 -1
    21:44, 12 апр 2024
    Интереса е огромен,400хил. пилета са милиончета! Дори да не са болни парата Европа я плаща,ако ги продадем толкова не мож вземе, що да не е птичи грип?🤣 Нашите носачки в Паша кьой защо са здрави?Ъъъъъ!😛
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини