Какво е 5.5G и с какво тази мрежа е по-добра от 5G?

Докато телекомуникационните компании по света все още не са приключили внедряването на 5G свързаност, започва следващ етап в развитието на безжичните мрежи. China Mobile, китайският държавен телеком, наскоро обяви комерсиалното стартиране на своята 5.5G мрежа.

Но какво точно е 5.5G и как се различава от стандартната 5G мрежа? Просто казано, 5.5G е усъвършенстваната версия на 5G мрежата. Известна е още като 5G-Advanced или 5GA.

По аналогичен начин, 4G LTE мрежата, която съществува днес, не е нищо друго освен усъвършенствана версия на 4G свързаността с по-добра скорост и латентност. Известна е още като 4.5G или 4G-Advanced.

4.5G е изградена върху стандартната 4G мрежа. По подобен начин 5.5G също използва стандартната 5G мрежа, но подобренията, които носи в латентността и скоростта, са значителни.

5.5G мрежата обещава големи подобрения спрямо стандартната 5G мрежа. Тя може да предложи скорост на изтегляне до 10 Gbps, а скоростта на качване може да достигне до 1 Gbps.

Въпреки че 5G почти задоволи нуждите на смартфоните, като предложи по-добри скорости на изтегляне и качване, тя не успя да постигне силно въздействие в индустриалното пространство. Там приложенията се нуждаят от по-ниска латентност, супер бързо качване, допълнителна сигурност, надеждна производителност и по-ниска консумация на енергия, наред с други неща.

5.5G може да преодолее тези пропуски и ще служи като решаваща връзка към 6G. Но кога  ще се появи тази нова мрежова технология и дали ще трябва да купуваме нови устройства, за да я ползваме?

China Mobile е първият телеком, който внедри 5.5G. Според компанията, 5.5G мрежата ще покрие повече от 300 града до края на тази година. Никоя друга телекомуникационна компания не е обявила своите планове за внедряване на 5.5G.

Ще трябва да изчакаме и да видим кога 5=5G ще започне да се разпространява извън Китай. Президентът на американската AT&T Крис Самбър говори за 5.5G преди няколко месеца, но едва ли технологията ще се появи в мрежата на оператора преди 2025 г.

Въпреки че е твърде рано да се каже дали всички 5G смартфони ще поддържат 5.5G, едно нещо е сигурно – не всеки ще има нужда от нов телефон. Наскоро Пийт Лау, продуктов главен директор на Oppo, публикува тийзър с Find X7 Ultra, който показва „5GA” в лентата на състоянието.

Публикация в Weibo предполага, че Oppo Find X7 също ще получи 5.5G капацитет. Това прави серията телефони Oppo Find X7 първите в света, които поддържат 5.5G мрежа.

В основата на Find X7 Ultra е чипсетът Snapdragon 8 Gen 3, който се използва още в сериите Samsung Galaxy S24 Ultra, OnePlus 12 и Xiaomi 14. Vivo X100 Pro и Oppo Find X7, захранвани от чипсета Dimensity 9300, също ще получат 5.5G поддръжка. Това предполага, че 5.5G ще се поддържа и от други устройства, захранвани от някой от тези два чипсета.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини