Индонезия издаде предупреждение за цунами след изригването на вулкана Руанг

Властите в Индонезия издадоха предупреждение за цунами и повишиха степента на тревога до най-високо ниво, след като вулканът Руанг, близо до остров Сулавеси, изригна няколко пъти за последните два дни, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Повишената степен на тревога бе обявена снощи, след като 725-метровият вулкан изригна по-рано през деня, бълвайки пепел на 3000 метра в небето. 

Ръководителката на индонезийската агенция по вулканология каза, че властите са призовали хората, които живеят в крайбрежните райони на съседния остров Тагуланданг, да останат нащрек за потенциална приливна вълна и цунами, които могат да бъдат предизвикани от евентуални срутвания на скали от вулкана, които да паднат в морето.

Повече от 800 души бяха евакуирани от две села на остров Руанг, а властите обявиха забранена зона в радиус от 6 км от кратера, който се простира до югозападната част на остров Тагуланданг. 

"Вулканът Руанг изхвърли пепел, камъни и чакъл, които паднаха на пет километра разстояние в крайбрежните райони на остров Тагуланданг. Съобщава се, че няколко души са били ударени от падащите скали и камъни", каза Абдул Мухари, говорител на Националната агенция за намаляване на последствията от бедствия. 

Индонезийските авиационни власти издадоха нареждане за затварянето на летище в провинция Северно Сулавеси, на около 100 км южно от вулкана.

Изригванията на Руанг, разположен в провинция Северно Сулавеси, бяха предшествани от вулканични земетресения през последните дни. На индонезийския архипелаг има около 500 планини, от които 127 са активни вулкани, а десетки от тях показват признаци на повишена активност.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини