Очакваме отново да бъде открит неотложен кабинет в Димитровград

В Димитровград отново ще бъде разкрит дежурен спешен/неотложен кабинет, след като предходният спря да функционира към края на 2021 г. информира кметът на града, Иво Димов. Функцията на кабинета бе да поема нуждаещите се пациентите на личните лекари в извънработното им време от 20:00 до 8:00 часа ежедневно, за което лекарите имаха договор с кабинета. Трябва да се прави разграничение между спешна и неотложна помощ (бърза помощ) и спешен/неотложен кабинет, подчерта градоначалника.

В Димитровград неотложният кабинет спря да функционира на 1-ви ноември 2021г. и от тогава неотложните прегледи се извършват в Хасково. Причините за закриването на кабинета бяха, че няма лекари, които да поемат дежурствата, защото всички са крайно изтощени. Кои лекари ще поемат дежурствата в ново създавания неотложен кабинет, очакваме да разберем след като той бъде открит.

Кабинетът ще се намира в помещение, на входа на МБАЛ „Света Екатерина“, което се ползваше за стоматологичен кабинет, но вече е освободено и започва ремонт. Управителят на болницата, д-р Карагьозов, е обещал съвсем скоро помещението да бъде приведено в подходящ вид, за да започнат дежурства там.

На въпрос за това как ще функционира кабинетът, кмета отговори, че трябва да бъдат сключени договори с общопрактикуващите лекари, както е било и преди. Димов обясни още, че са водени разговори с лекари от болницата, които са изразили готовност да поемат дежурства. "Последният ми разговор с Карагьозов, отпреди седмица, беше доста оптимистичен", категоричен бе той.

Градоначалникът коментира и друго важно за МБАЛ „Света Екатерина“, за което се говори от много време. Става дума за намерението Детско отделение да бъде преместено в корпуса на болницата, където сега е ЦСМП, тъй като е далеч от лечебното заведение и това създава дискомфорт за изследвания, ползване на скенер или рентген.

Ако го направим, ще затворим целия цикъл, подчерта Иво Димов, по отношение на Детско отделение. Той припомни, че имаше шанс за реорганизацията по проект, свързан с Министерството на здравеопазването. Намерението бе да бъде изведена Спешна помощ извън основния корпус, да се направи топла връзка, както и асансьор от източната страна, за да могат да се транспортират пациенти. Държавата обаче не успя да си свърши работата навреме и тези европейски средства пропаднаха.

Информациите бяха споделени покрай точката от дневния ред на заседанието на ОбС, касаеща приемане на годишния финансов отчет за дейността на МБАЛ „Света Екатерина“ през 2023 г. Похвално е, че финансовото състояние на болницата вече вдъхва оптимизъм и е предпоставка за надграждане на постигнатото, каза по този повод кметът на Димитровград.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини