Армения върна 4 села на Азербайджан

Армения се съгласи да върне на Азербайджан четири села, разположени на тяхната обща граница. Това съобщи в петък говорителят на азербайджанското външно министерство Айхан Хаджизада, цитиран от "Ройтерс".

Хаджизада написа в X, че четирите села са били арменски територии от началото на 90-те години на миналия век и завръщането им е "дългоочаквано историческо събитие".

Министерството на външните работи на Армения заяви в изявление, че двете страни са постигнали предварително споразумение за четири участъка от спорната им граница.

Азербайджан каза, че връщането на селата е необходимо предварително условие за мирно споразумение за прекратяване на повече от три десетилетия конфликт между двете страни.

Споразумението от петък, на среща, председателствана от вицепремиерите на двете страни, беше най-ясният знак за напредък между двете страни.

Въоръжените сили на Азербайджан си възвърнаха планинския регион Нагорни Карабах през септември след години на етнически арменски контрол, което накара повечето етнически арменци да избягат в Армения.

Във вторник Армения призова Международния съд (МС) да потърси отговорност от Азербайджан за етническото прочистване. 

В дело, заведено за първи път в Международния съд през 2021 г., Армения обвини Азербайджан в прославяне на расизма срещу арменците, допускане на реч на омразата срещу арменци и унищожаване на арменски културни обекти.

Армения заяви, че това поставя Азербайджан в нарушение на антидискриминационен договор на ООН. Баку отрича всички обвинения срещу себе си.

В понеделник Азербайджан заяви пред съда, че повечето от жалбите на Армения са свързани с въоръжените конфликти за Нагорни Карабах и не попадат в обхвата на договора на ООН.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини