Симулация в съда: Ученици от ПМГ-Хасково влязоха в ролята на подсъдими, съдии и прокурори

    Симулативен процес се проведе в Съдебната палата в Хасково днес. Той бе по повод Деня на отворените врати и във връзка с 16 април - Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите в България.

    В ролята на съдии, прокурори, подсъдими, свидетели и вещи лица влязоха ученици от Природо-математическата гимназия „Акад. Боян Петканчин“ в Хасково. Казусът касаеше актуална за младежите тема. Единият подсъдим в симулацията беше млад мъж, който се е запознал по интернет с момиче от България. Той й изпраща пари, в замяна на което момичето му изпраща снимки. Впоследствие мъжът иска по-разголени снимки и й обещава още пари. Когато тя му изпраща снимките, той й обещава още пари, но вместо това й казва, че ако не направи това, което той иска, ще покаже снимките й в интернет. Целта е момичето да бъде използвано за развратни действия.

    Другият подсъдим също е млад мъж, който е имал ангажимент да транспортира момичето до Гърция и после до Нидерландия. Открити са и наркотици. Приятелка на момичето разбира за изнудването, защото забелязва промяна в нея и казва на баща си, който е в ГДБОП и така случаят е разплетен. Изнудвачът и съучастникът му са арестувани и днес бяха доведени в Съдебната палата в Хасково с белезници. В крайна сметка единият подсъдим е осъден на 3 години и 6 месеца затвор, а другият - на 2 години условно.

    Симулативният процес се проведе със съдействието на съдия Пламен Георгиев – председател на Районен съд – Хасково и прокурор Санко Банчев. Присъстваха съдия Миглена Тянкова - и. ф. административен ръководител на Окръжен съд - Хасково, директорът на ПМГ-Хасково Гергана Петрова, съдии, прокурори, учители, ученици. 

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Гр
      Гражданин
      5 -1
      18:13, 23 апр 2024
      Те да осъждат истински бандити не да си правят т@ш@к с децата!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини