Историкът Бетани Хюз представя златото на България и нестинарите по Viasat History

В дългоочаквания епизод за България от най-новия сезон на световно известната поредица „Съкровища с Бетани Хюз" по Viasat History, Проф. Хюз пътува до нашата
страна, където мозайка от култури е създала невероятна история.

Бетани е впечатлена от майсторството на изработката на златното съкровище на 6000 години от Варна, което показва живота на хората, изковали една от първите култури в Европа.

В изгубеното гръцко селище Хераклея Синтика близо до Петрич тя открива следи от базилика и древно светилище за богинята Немезида. По собствените думи
на Проф. Хюз това е едно от най-запомнящите се нейни пътувания в България, тъй като там присъства на разкопки, които продължават и в момента.

Благодарение специален достъп в Долината на тракийските царе, Бетани влиза в климатично контролираната тракийска гробница на 2300 години, която е в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство, с изключителни живи стенописи, които все още са непокътнати. В Музея на Казанлък тя ни показва изключителни находки

Епископската базилика на късноантичния Филипопол вече трета година е един от най-посещаваните културно-исторически обекти в Пловдив, а уникалните мозайки от 4-6 век, разположени на две нива предизвикаха интереса и на Проф. Бетани Хюз. През април в археологическия подлез на Пловдив, намиращ се на няколко метра от
Епископската базилика, беше отворена след обновяване, късноантичната сграда "Ирини", чийто мозайки съперничат по красота на тези в Базиликата.

Тази късноантична сграда, Епископската и Малката базилики са вписани в Индикативната листа на България в ЮНЕСКО през 2018 година, но до окончателното одобрение предстои още много работа по изготвянето на номинационното досие.

Преживявайки огнения нестинарски ритуал в село Кости, където е разпозната и посрещната с изключително гостоприемство и възторг и ставайки свидетел на това как помашката общност рисува лицата на своите булки в село Рибново, Бетани открива колко много древни традиции все още съществуват в България.

Бетани завършва пътуването си пред паметника на Бузлуджа, комунистическа реликва, символизираща сблъсъка на болката от припомнянето на миналото и
опасността от забравянето на уроците му. Преди това, обаче, ще видим Рилския манастир, езерата и Паневритмията и още обичаи, културни обекти и забележителности на България през очите на световно известната историчка.

Третият сезон на „Съкровища с Бетани Хюз", който се излъчва премиерно по Viasat History всеки петък от 22:00 часа предлага безпрецедентен достъп до нови открития
и е поредното незабравимо пътуване през историята на човешката цивилизация в шест забележителни епизода.

В България Бетани посещава един от най-запазените в света римски амфитеатри, в Турция - новооткрити антични сцени, както и прекрасните гори на Естония, като проследява забележителни постижения на инженерството, културата и вярата. В този най-нов трите сезон Проф. Хюз посещава също Оман, Азербейджан, Албания и адриатическо море.

Премиерата по Viasat History на епизода за България от „Съкровища с Бетани Хюз" е на 24 май от 22:00 часа, повторение: 26 май от 09:55 часа.

Viasat History съживява историята с увличащи документални предавания, със свеж и модерен поглед към историята. ТВ каналът отвежда зрителите на пътешествие през времето с интелектуални и задълбочени предавания, които едновременно развличат и провокират умовете. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива тайни от миналото и обяснява как то ни определя днес.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини