От следващата седмица без хазартни реклами

Днес в Държавен вестник бяха публикувани последните промени, направени от 49-то Народно събрание, в Закона за хазарта, с които се забранява всякаква форма на реклама на хазарт. Три дни след обнародването му - забраната влиза в сила. 

С гласуваното от Народното събрание, изненадващо и в последните му дни преди да се разпусне, рекламата на хазарт във всякаква форма се забранява във всички видове медии - телевизия, радио, печатни издания и интернет страници. Текстовете, които бяха внесени от ГЕРБ и ДПС, но бяха приети с гласове от всички парламентарни групи - 198 гласа "за", без нито един "против" или "въздържал се".

Единственото изключение за хазартна реклама в медиите е за държавното предприятие "Български спортен тотализатор", тъй като за разлика от частните хазартни оператори, които са свободни да разполагат с приходите от дейността си, тотото задължително разпределя печалбата си за спорт и култура.

Според закона реклама на хазартни игри е "разпространявана във всякаква форма, с всякакви средства информация, която директно приканва потребителите да участват в хазартни игри, включително като създава впечатление, че с участието в играта потребителите ще могат да разрешат лични или финансови проблеми или ще постигнат финансово благополучие, или приканва гражданите да участват в играта с обещания за големи печалби." Като реклама се счита и всяка форма на търговско послание, съобщение, препоръка или действие, която използва наименование на хазартни игри или търговска марка на организатор на хазартни игри, както и фирма или търговска марка на организатор на хазартни игри върху продукти и стоки."

Допуска се само външна реклама върху билбордове, които трябва да се намират на разстояние не по-малко от 300 метра от училища, детски градини, университети, върху самите хазартни зали, както и върху спортни съоръжения и екипировка, с изключение на тази за деца.

Отговорен за контрола обаче според Закона за хазарта е Съветът за електронни медии, който от своя страна ще предава констатираните случаи на Националната агенция за приходите, която ще образува административно-наказателно производство.

Предвижда се и сайтове, които публикуват незаконна хазартна реклама, да бъдат спирани по еврорегламента за премахване на всяко незаконно съдържание онлайн. Това ще става със заповед на Националната агенция за приходите, потвърдена от съда.

Депутатите гласуваха още забрана за зали с игрални автомати и казина в селища с под 10 000 жители, но тя ще влезе в сила 3 години след приемането на текстовете.

Въвеждат се и допълнителни ограничения на нелегалния хазарт, включително на захранването на сметки при онлайн залаганията от лица под 18 години чрез пощенски преводи и предплатени ваучери.

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ff
    ffur
    10 0
    21:51, 14 май 2024
    Не само хазартните, ами всички останали да се забранят по време на вечеря... За интимните проблеми и т.н.
  • 2
    Ха
    хайде моля ви
    13 0
    13:51, 15 май 2024
    Хайде да забраните и бързите кредити! Това е точно толкова неотложно колкото и хазарта! И рекламите за бързите кредити забранете моля!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини