В Харков се решава войната в Украйна? Какво цели Русия.

В най-лошия случай украинските сили край Харков ще трябва да се изтеглят зад Днепър. Това би означавало разделяне на страната, казва военен експерт. Ще реши ли битката за Харков изхода на цялата война в Украйна?

Тази битка може да се превърне в преломен момент за изхода от войната в Украйна. Настъплението на руската армия в Харковска област е началото на тази решителна битка, написа в понеделник престижното издание „Политико“. Според него залогът е не само запазването на втория по големина украински град под контрола на Киев. Тази битка може да повлияе и на решимостта, с която Западът подкрепя Украйна във войната.

Определени кръгове в Европа могат да използват сегашните руски успехи в района на Харков за оказване на натиск върху Киев за започване на преговори с Москва. „Политико“ цитира няколко високопоставени украински офицери, които смятат, че един пробив на фронтовата линия може да отслаби решимостта на украинските военни и да подкопае бойния дух.

Дали започва ново пълномащабно настъпление на руската армия северно от Харков или това е просто междинен етап преди очакваната лятна офанзива на руснаците, ще покажат събитията на фронта, казва за ДВ австрийският военен историк полковник Маркус Райзнер.

Каква е целта на руските сили край Харков

Относно предупреждението на шефа на украинското военно разузнаване генерал Буданов, че в Сумска област руските части могат да нанесат по-мощен удар от този в Харковска област, австрийският военен експерт казва, че действащата в района руска армейска групировка „Север“ наброява между 50 и 70 хиляди войници, които разполагат с близо 400 танка, 1000 бронирани машини, 1000 артилерийски оръдия, 25 хеликоптера и 25 изтребителя.

Тези сили преследват три ясни цели, казва Райзнер: „Първо те ще се опитат да създадат буферна зона северно от Харков. На следващ етап тази зона ще позволи на руските части да я използват за плацдарм за по-мащабно тяхно настъпление. И не на последно място това ще затрудни допълнително украинската отбрана, тъй като сега съществуващата 1200-километрова фронтова линия ще се увеличи с нови 200 километра. Практически това ще означава, че Украйна ще трябва да пренасочи свои ресурси от Часов Яр или Авдеевка към Харковска, а вероятно и към Сумска област“.

С какви сили разполагат руснаците

Райзнер не смята, че тези между 50 и 70 хиляди руски войници ще са достатъчни за осъществяване на руски пробив към Волчанск, Харков и Суми,  но отбелязва следното: „Това, което наблюдаваме сега, е типично за войната на изтощение, която водят руснаците. Те се опитват да създават постоянно работа на украинците, за да не могат те да натрупат никакви оперативни резерви, които ще са им необходими на един по-късен етап, примерно през 2025 година, когато могат да направят нов опит за освобождаването на окупираните си територии. Това изисква наличието на стратегически резерви - като тези, които бяха необходими за провалилата се лятна офанзива на Украйна“.

Относно критиките, че Украйна не е изградила силна отбранителна линия в района, пробита сега от руските части, Маркус Райзнер казва: „Малко по-сложно е, отколкото изглежда. Първо, отбранителните линии не са изградени директно на границата, защото в такъв случай те биха попаднали под непрекъснат обстрел от руските части. Украинската отбрана е построена по-навътре, в дълбочина. Така възникна една определена „сива зона“, която беше успешно окупирана от руските войски. През следващите няколко дни, дори може би през следващата седмица, ще видим дали първата отбранителна линия на украинските въоръжени сили ще може да издържи на натиска на руската армия. От това ще можем да заключим и дали решението за изграждане на отбранителни линии по-навътре в украинската територия е било правилно“.

Най-слабото място на украинците
Най-слабото място на украинците в момента са ресурсите от всякакъв вид, смята Райзнер – недостигът на танкове, бронирани машини, артилерийски системи и боеприпаси за тях, както и на войници, обучени да работят с тези системи. Освен това защитниците се нуждаят от боеспособна авиация, необходима за подкрепа от въздуха на удари срещу настъпващите сухопътни сили, както и от противовъздушна отбрана на къси, средни и дълги разстояния.
Руските атаки с авиационни бомби ФАБ са много болезнени за украинците, защото спират всички техни опити за настъпление. Затова една ефективна противовъздушна отбрана е от изключително значение за украинците, добавя австрийският полковник. Ако руснаците започнат – паралелно с офанзивата си в Донбас и в Харковска област – и настъпление в района на Суми, това ще направи задачата на украинците още по-трудна, тъй като те ще трябва да пренасочват и към този район ресурси – тоест бригади и батальони със съответното оборудване, добавя военният експерт и наблюдател.

Австрийският военен експерт полк. Маркус РайзнерС нимка: Kurt Kreibich/Bundesheer

Ще бъде ли принудена Украйна да преговаря?

На този въпрос на ДВ Маркус Райзнер казва, че въпросът опира до това каква цена ще трябва да бъде платена. В една война на изтощение всичко може да се промени и много бързо – защото ситуацията сега е на ръба. Нещата зависят от количеството налични или липсващи ресурси: „Ако настъпи момент, в който ресурсите са изчерпани, събитията могат да се развият много бързо. Единствената наистина надеждна отбранителна линия, с която разполага Украйна, е Днепър. В най-лошия случай украинските сили ще трябва организирано да се изтеглят зад Днепър. Това би означавало разделяне на страната“, казва Райзнер.

Според него руснаците не разполагат с достатъчно хора, за да направят пробив и да проникнат надълбоко в украинската територия. Затова те следват тактиката на войната за изтощение. Назначаването на Андрей Белоусов за министър на отбраната е ясен сигнал, че Русия залага на продължителна война, казва още полковник Маркус Райзнер.

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини