Ученици облякоха тоги,участваха в симулиран наказателен процес в Ардино

Ученици от девети клас на Средно училище „Васил Левски“ – Ардино облякоха тоги на магистрати, влязоха в роли като участници в симулиран наказателен процес, признаха за виновен подсъдим и постановиха ефективна присъда за повдигнатото му обвинение за извършено престъпление – управление на МПС след употреба на наркотични вещества. По време на делото бяха разпитани свидетели и вещи лица, както и бяха изслушани обясненията на подсъдимия. Съставът на съда се оттегли на тайно съвещание и постанови своята присъда.

Наложеното от учениците наказание бе значително по-тежко от присъдите, които се постановяват по такива дела. Съдебният състав мотивира своето решение с „високата степен на обществена опасност на извършеното престъпление“.

Младежите влязоха в ролите подготвени, а ученикът, представил ролята на адвокат на подсъдимия, се открои с изключително добро изпълнение и бе поздравен от председателя на съда – Дарина Байданова. Всички участници в програмата получиха предметни награди, осигурени от Висшия съдебен съвет - флаш-памет. На учениците бе разяснено и че съгласно Наказателния кодекс съдът следва да отнеме в полза на държавата моторното превозно средство, послужило за извършване на престъплението или да присъди равностойността му. 

Симулираните наказателни процеси се провеждат ежегодно от органите на съдебната власт като целта им е формирането на реална представа за правораздавателната дейност,осъществявана от съда и ролята на всеки един участник в наказателния процес, постигане превенция сред младежите, възпитаване на чувство за справедливост и отговорно вземане на решения.

Христина Русева

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини