Отличиха най-прашните градове в България

В почти цялата страна замърсяването на въздуха с прах превишава нормите и това е почти целогодишно, а не инцидентно, в определени дни. Данните са от измерванията с автоматичните станции на Министерството на околната среда, предаде АСН.

Сред градовете, в които замърсяването с прах е най-голямо, са София и Пловдив, а в Перник превишението на нормите е над два пъти, съобщи пред БНР Иван Ангелов, директор на Дирекция „Опазване чистотата на въздуха” в екоминистерството.

Основните източници на емисии на прах у нас са енергетиката, промишлеността, битовото отопление, особено през зимния сезон, а също така до голяма степен и транспорта.

Като цяло общините по различни причини, сред които и икономически, подценяват съществуващите проблеми с качеството на въздуха и изпълняват до голяма степен формално ангажиментите си в тая сфера, смята експертът.

Превишението на нормите за съдържание на прах във въздуха може да доведе и до санкции от Европейската комисия, но все още няма предупредително писмо, заяви Иван Ангелов.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини