Йенс Столтенберг в София: НАТО не планира тренировъчна мисия в Украйна

Днес е последният ден на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която започна в събота в София. Късно снощи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристигна в България за участие във форума и среща с премиера Димитър Главчев, военния министър Атанас Запрянов и началника на отбраната адм. Емил Ефтимов. Парламентарната асамблея на Организацията на Северноатлантическия договор трябва да приеме своите препоръки за предстоящата през юли среща на върха на Алианса във Вашингтон, САЩ.

На откриването на пленарната сесия участниците бяха приветствани от Йенс Столтенберг, председателя на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба, заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова, министър-председателя Димитър Главчев и ръководителя на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО Даниел Митов. 

Военната помощ за Украйна, членството ѝ в НАТО и борбата с дезинформацията и други хибридни заплахи бяха основни теми в речта на всички, които приветстваха участниците в пленарната сесия. 

"Украйна ще бъде по-слаба, ако продължаваме да подкрепяме страната с половинчати мерки. Мястото на Украйна е в НАТО, на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон трябва да кажем ясно, че членството на Украйна е тръгнала по необратим път. Време е да се създаде център за демократична устойчивост в централата на НАТО", заяви президентът на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба.

Според него въздушната отбрана на Украйна трябва да бъде основен приоритет и трябва да бъде изградено ново ускорение на военната подкрепа. Той даде пример и как Русия атакува останалите страни членки на НАТО не с танкове, а чрез широки кампании за дезинформация, политическа корупция, десетки хиляди кибератаки, целенасочени убийства, действия на саботаж, терористични действия, палежи, експлозии. Шчерб призова да се ускори реакцията "на тези неприемливи провокации на Путин, които са насочени към границите на НАТО". 

"Русия не е сама, Путин си създаде клуб от автокрации, където неговите приятели диктатори в Минск, Пекин, Пхенян и Техеран организират ежедневно кампании с цел разединение на нашите народи и унищожаване на демокрациите, заяви Шчерба. Половината свят провежда избори, автократските режими виждат тези избори като цели за нападение, които да ни направят по-слаби", посочи той. 

По думите на президентът на Парламентарната асамблея на НАТО трябва да се постигне поне 2 % от Брутния вътрешен продукт за военни цели, за да се покаже, че НАТО е подготвен за следващото поколение.

Генералният секретар Йенс Столтенберг също отбеляза, че една от основните теми на форума ще бъде Украйна.

"Видяхме атаката в Харков през уикенда и това е още един пример за бруталността на тази война. Русия продължава да напада, да навлиза в суверенна държава. Съюзниците от НАТО предоставиха безпрецедентна помощ за Украйна, необходима е и хуманитарна, и икономическа. 99% от помощта е предоставена от НАТО и това даде възможност на украинците да освободят 50% от територията, която Русия окупира. Повечето експерти смятаха, че Русия ще контролира Киев в началото на войната. Това не стана. Украинците освободиха 50% от територията", отбеляза Столтенберг.

Той посочи, че НАТО не планира тренировъчна мисия в Украйна и че основната цел на алианса е мирът.

"Имаме агресивна Русия, която използва сила срещу съседи на НАТО - Украйна, Грузия, Молдова, заплахите към тези страни и трябва да направим много повече", заяви генералният секретар на НАТО.

Столтенберг също отбеляза, че трябва да се постигне поне 2% от БВП за военни цели.

"Нашите съюзници инвестират в нови военни способности. Когато публикувахме подкрепата на НАТО за разходите 18 от съюзниците инвестираха повече от 2% от БВП. През 2014, когато поехме ангажимент за повече инвестиции - 2% от БВП, само три държави го направиха. Сега през февруари бяха 18, а след това се присъедини Швеция и станаха 19 държави. Поне две трети от съюзниците ще изразходват 2% от БВП до срещата във Вашингтон. Това значи, че нещата вътре в съюза се подобряват. Трябва да отговорим на плановете", коментира Столтенберг.

Ръководителят на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО Даниел Митов, премиерът Димитър Главчев и зам.-председателят на НС Росица Кирова също подчертаха, че военната подкепа за Украйна е необходима. Те отбелязаха още, че членството на България в Организацията на Северноатлантическия договор е предложило на българските граждани най-солидните гаранции за сигурност.

"Надяваме се, че след пленарното заседание от София ще излязат силни послания, първо в посока на по-дълбока интеграция на нашите отбранителни способности в рамките на НАТО, засиленото присъствие на НАТО в Източния фланг, засиленото присъствие на НАТО в Черно море, на което се надяваме", заяви Даниел Митов.

Той изрази надежда да бъдат изпратени силни послания за увеличаване на санкциите срещу Руската федерация, но и за по-доброто прилагане на тези санкции.

Митов също посочи, че държавите членки на НАТО и колективният Запад се намират в състояние на война по отношение на дезинформацията. По думите му Русия води дезинформационна война срещу държавите членки на НАТО и срещу НАТО като алианс. 

Служебният премиер отбеляза, че "членството на България в НАТО предложи на българските граждани най-солидните гаранции за сигурност". По думите му драстично влошената среда на сигурност след началото на руската военна агресия срещу Украйна доказа, че нашите най-базови права и свободи могат да бъдат поставени под въпрос.

"НАТО е неизменен гарант за сигурност и просперитет. Трябва да останем ангажирани с подкрепата ни за Украйна и да инвестираме много повече за отбрана. Трябва да продължим да следваме този курс на високи амбиции във Вашингтон. Украйна следва да заеме централно място", коментира Димитър Главчев.

Той очаква да се обърне внимание и на Западните Балкани. Според него Украйна се е превърнала в защитник на цяла Европа и подкрепата на Украйна и възстановяването на суверенитета е съществено за установяване на траен мир в Европа.

"България остава твърдо ангажирана да подкрепя Украйна колкото е необходимо. Предоставихме помощ - политическа, военна, хуманитарна", добави Главчев.

Премиерът също отбеляза, че дезинформацията и други хибридни заплахи застрашават нашата устойчивост. В тази връзка предложението за изграждане на център за устойчивост на демокрацията придобива все по-голямо значение. 

И заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова заяви, че България остава силно ангажирана да продължи подкрепата си за Украйна. 

"Украйна защитава не само себе си. Украйна защитава Европа и нашите ценности, нашите принципи", посочи Кирова.

Тя също изтъкна необходимостта от засилен фокус върху регионите на Черно море и Западните Балкани.

По врема на пленарното заседание на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО генералният секретар Йенс Столтенберг бе отличен с Наградата за изключителна служба към Алианса. Отличието му връчи президентът на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба. 

Участие във форума взимат над 400 парламентаристи от 32-те държави членки на съюза, отбелязват организаторите.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини