Ползите от лекарствата против стареене ще надхвърлят недостатъците

Не трябва да се страхуваме от напредъка на медицината, който удължава живота, заради нежелани последствия. Ако можем да направим живота по-дълъг и по-здравословен, потенциалните проблеми са цена, която си струва да платим

През последните години изключително напредна областта на медицината против стареенето, а откритията за фундаменталната биология на стареенето се превръщат в експериментални терапии. Последният „фонтан на младостта“, който избликна от изследователските лаборатории, идва под формата на ваксини срещу свързани с възрастта състояния – рак, сърдечни заболявания, деменция и други. Първият от тях може да бъде наличен до края на десетилетието. Универсални ваксини против стареене също са в процес на разработка.

Например в Китай има шест текущи клинични изпитвания на ваксини срещу бета или тау-амилоид като ваксината съдържа активна съставка, предназначена да стимулира имунната система да произвежда антитела срещу тези протеини, свързвани с болестта на Алцхаймер.

Предимствата на такива ваксини са ясни - да се предотвратят свързаните с възрастта състояния  е полезно не само за хората в напреднала възраст, но и за близките им, които се грижат за тях, а също и все по-изтощителните обществени и икономически разходи от тези болести.

Но както при всички интервенции и лекарства срещу стареене, има и потенциални недостатъци. Ако милиони хора живеят значително по-дълго, рискуваме демографска експлозия на планета, чиито ресурси вече са пренапрегнати. Ако ваксините само забавят появата на свързани с възрастта състояния, те само ще отложат тежестта върху хората и обществото. И както носителят на Нобелова награда Венки Рамакришнан заяви по-рано тази година, едно общество от дълголетници вероятно ще бъде в застой.

Това са познати страхове. Основният отговор е, че целта е увеличаване на продължителността на състоянието в добро здраве. Това означава, че хората живеят по-дълго, свободни от болестите на старостта, след което внезапно намаляват и умират.

Поне това е идеята. Няма да разберем резултата, докато терапиите не бъдат въведени в мащаб, в който момент ще бъде твърде късно да върнем духа обратно в бутилката. Но това така или иначе всъщност не е вариант. Ако ваксините и другите терапии против стареене работят и са достъпни, те ще бъдат използвани.

Освен това никой не би оспорил, че иновации като антибиотици, ваксини и усъвършенствана диагностика са лоша идея, въпреки че поставиха началото на нашата ера на заболявания, свързани с възрастта. По същия начин не трябва да се страхуваме от животоспасяващи медицински постижения въз основа на непредвидени последствия. Ако можем да направим живота по-дълъг и по-малко болезнен, недостатъците са цена, която си струва да платим.

Източник: The benefits of anti-ageing medicines will outweigh the downsides, New Scientist

 

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини