Марина Льо Пен отива на прокурор за корупция

Парижката прокуратура започна разследване на финансирането на кампанията на крайнодясната лидерка Марина Льо Пен за президентските избори през 2022 г.

Проверката е започнала миналата седмица заради подозрения за присвояване, фалшифициране, измама и приемане на заем от кандидат в предизборната кампания, потвърдиха от парижката прокуратура пред медиите.

През 2022 г. Льо Пен - тогава правеща третия си опит за спечелване на френското президентство като лидер на Националния сбор - получи 41% от гласовете на втория тур, като загуби от действащия президент Еманюел Макрон.

Разследването сега ще бъде предадено на съдия и е следствие от доклад на независима комисия, която проверява разходите за предизборни кампании.

През септември Льо Пен ще бъде изправена пред съда заедно с още 24 души по друго дело заради предполагаема злоупотреба със средства на ЕС, след седемгодишно разследване на твърденията, че Националният сбор е отклонявал публични средства, които са били предназначени за парламентарни сътрудници на ЕС, за да плаща на партийни функционери.

В неделя Националният сбор на Льо Пен получи 142 места в Националното събрание, след като Макрон свика извънредни парламентарни избори миналия месец. Въпреки че крайната десница вече има много по-голяма група в парламента, надеждите ѝ да състави правителство бяха попарени.

Льо Пен е инвестирала близо 11,5 млн. евро в неуспешната си президентска кампания през 2022 г.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини